Składniki:
- 150 ml gęstego jogurtu naturalnego (użyłam grecki)
- 2 jajka
- 100 ml oleju rzepakowego
- 150 g cukru
- 220 g mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody
- 2 duże pomarańcze
Przygotowanie:
W jednej misce przygotować składniki suche: przesianą mąkę, proszek do pieczenia, sodę oraz cukier.
W drugiej misce przygotować składniki mokre: umieścić jogurt, jaja i olej, dodać startą wcześniej skórkę z pomarańczy i wszystko wymieszać np. rózgą kuchenną lub widelcem. Suche składniki przesypać do mokrych i wymieszać – widelcem lub łyżką.
Ciasto przełożyć do tortownicy (u mnie 28 cm) lub formy wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu ułożyć pomarańcze, lekko je wciskając. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 170oC i piec około 40 min, do tzw. suchego patyczka. Ciasto wyższe w mniejszej formie piec dłużej, około 45-50 min. Po upieczeniu ciasto ostudzić i dowolnie udekorować – u nas oprószone cukrem pudrem.