Jak do tej pory jeden z najłatwiejszych przepisów jakie znam na chleb drożdżowy. Nie ma zagniatania, składania i długiego wyczekiwania. A efekt znakomity :) Jeśli do mnie zaglądacie to znacie już chleb z ziarnami. Ten jest identyczny ale bez dodatku ziaren. Mimo wszystko i tak postanowiłam zrobić zdjęcia i wstawić przepis jeszcze raz, a co :) Pomimo iż to drożdżowy, to długo utrzymuje świeżość. Polecam Wam serdecznie :)
Składniki (dwa bochenki):
Zaczyn:
- 50 g drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- 8 łyżek płatków owsianych
- 1 litr ciepłej wody
- 2 łyżeczki soli
Dodatkowo:
- 1 kg mąki
- 2 łyżki mleka do posmarowania bochenków
- płatki owsiane do posypania bochenków
- masło/olej i otręby do formy
Przygotowanie:
Do dużej miski (u mnie misa miksera) wkruszyć drożdże, zasypać cukrem, dodać płatki owsiane, sól i ciepłą wodę. Wymieszać i zostawić na 20 min.
Po tym czasie do zaczynu dodać mąkę, dobrze wymieszać – ciasto jest luźne, wystarczy nawet drewnianą łyżką. Zostawić na około 30 min przykryte ściereczką.
Ciasto przełożyć do dwóch form (u mnie keksówki 36 cm x 11 cm) wysmarowanych uprzednio masłem i wysypanych otrębami. Pozostawić na kolejne 30-40 min do wyrośnięcia.
Piekarnik rozgrzać do temperatury 180oC, chleby posmarować mlekiem, posypać płatkami owsianymi i wstawić do piekarnika. Piec 60 min. Po upieczeniu wyjąć z form do ostudzenia i odparowania, studzę zawsze na kratce.
Smacznego!