Wielokrotnie już pisałam, że jesteśmy bardzo placuszkowi, naleśnikowi i racuszkowi. Możemy je jeść na śniadania, obiady, kolację lub desery – każda pora jest dobra :) A z aromatycznymi jabłkami to już iście królewska uczta: kardamon, imbir, goździki, cynamon i wanilia dają niesamowity aromat i smak, spróbujcie tak doprawić jabłka a się nie zawiedziecie :) Przepis na same placuszki ze strony Moje Wypieki, widnieją tam pod nazwą pancakes, ale prawdziwe, tradycyjne pancakes robi się ciut w inny sposób, więc u mnie pozostaną placuszkami :)
Składniki:
Placuszki:
- 2 jajka
- 1,5 szklanki mleka
- 75 g roztopionego masła
- 2 szklanki mąki pszennej
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 czubate łyżki cukru
- szczypta soli
Karmelizowane jabłka:
- 1 kg jabłek
- 3 łyżki cukru z wanilią
- 3 łyżki masła
- przyprawy: 1 łyżeczka cynamonu, szczypta kardamonu, szczypta imbiru, szczypta mielonych goździków
Przygotowanie:
Przygotować karmelizowane jabłka: jabłka umyć, obrać, wykroić gniazda nasienne i pokroić w sporą kostkę. Na suchą patelnię wsypać cukier i postawić na palniku, gdy cukier się rozpuści i skarmelizuje (nabierze bursztynowego koloru) wsypać jabłka, dodać masło i przyprawy. Poddusić około 10 min aż jabłka zmiękną.
Przygotować placuszki: w jednej misce umieścić jajka rozmieszać rózgą kuchenną z mlekiem, dodać masło i wymieszać. Do drugiej miski przesiać mąkę i proszek do pieczenia, dodać cukier i sól. Suche składniki dodać do mokrych i wymieszać do połączenia. Mogą pozostać nawet delikatne grudki.
Patelnię umieścić na palniku, rozgrzać, przy pierwszym smażeniu można posmarować odrobiną masła i smażyć placuszki na złoto z każdej strony.
Placuszki podać z karmelizowanymi jabłkami, układając je naprzemiennie.
Smacznego!