Placuszki z karmelizowanymi jabłkami

Wielokrotnie już pisałam, że jesteśmy bardzo placuszkowi, naleśnikowi i racuszkowi. Możemy je jeść na śniadania, obiady, kolację lub desery – każda pora jest dobra :) A z aromatycznymi jabłkami to już iście królewska uczta: kardamon, imbir, goździki, cynamon i wanilia dają niesamowity aromat i smak, spróbujcie tak doprawić jabłka a się nie zawiedziecie :) Przepis na same placuszki ze strony Moje Wypieki, widnieją tam pod nazwą pancakes, ale prawdziwe, tradycyjne pancakes robi się ciut w inny sposób, więc u mnie pozostaną placuszkami :)

Składniki:

Placuszki:
  • 2 jajka
  • 1,5 szklanki mleka
  • 75 g roztopionego masła
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 czubate łyżki cukru
  • szczypta soli
Karmelizowane jabłka:
  • 1 kg jabłek
  • 3 łyżki cukru z wanilią
  • 3 łyżki masła
  • przyprawy: 1 łyżeczka cynamonu, szczypta kardamonu, szczypta imbiru, szczypta mielonych goździków

Przygotowanie:

Przygotować karmelizowane jabłka: jabłka umyć, obrać, wykroić gniazda nasienne i pokroić w sporą kostkę. Na suchą patelnię wsypać cukier i postawić na palniku, gdy cukier się rozpuści i skarmelizuje (nabierze bursztynowego koloru) wsypać jabłka, dodać masło i przyprawy. Poddusić około 10 min aż jabłka zmiękną.

Przygotować placuszki: w jednej misce umieścić jajka rozmieszać rózgą kuchenną z mlekiem, dodać masło i wymieszać. Do drugiej miski przesiać mąkę i proszek do pieczenia, dodać cukier i sól. Suche składniki dodać do mokrych i wymieszać do połączenia. Mogą pozostać nawet delikatne grudki.

Patelnię umieścić na palniku, rozgrzać, przy pierwszym smażeniu można posmarować odrobiną masła i smażyć placuszki na złoto z każdej strony.

Placuszki podać z karmelizowanymi jabłkami, układając je naprzemiennie.

Smacznego!

Dodaj komentarz