Mini chlebki drożdżowe do Święconki

W ubiegłym roku na stronie Cynamonowy Pył znalazłam fajny przepis na drożdżowe pieczywo, z którego można uformować chlebki do Święconki, urocze bułeczki zajączki lub zrobić każdy inny kształt. Bułeczki lub chlebki wychodzą bardzo miękkie, a nadmiar można śmiało mrozić. Polecam serdecznie na zbliżające się Święta :) Zdjęcia ubiegłoroczne, w tym roku również mam w planie je upiec więc później podmienię :)

Składniki (8 szt):

  • 235 ml mleka 
  • 120 ml wody 
  • 55g masła 
  • 650g mąki pszennej 
  • 15g świeżych drożdży 
  • 2 łyżki cukru 
  • 1,5 łyżeczki soli 
  • 1 jajko 

Dodatkowo : 

  • roztrzepane jajko do posmarowania chlebków lub mleko
  • mak do posypania

Przygotowanie:

Mleko z wodą podgrzać tak, aby było bardzo ciepłe. Odlać pół szklanki, pozostawić do ostudzenia i rozpuścić w nim drożdże.

W misie miksera umieścić 1,5 szklanki mąki, dodać cukier i sól, wlać rozpuszczone drożdże i gorące mleko. Zacząć wyrabiać ciasto, mikserem z hakiem lub ręcznie. Dodać jajko, wymieszać i stopniowo dodawać resztę mąki. Ciasto wyrobić aż będzie elastyczne, może być delikatnie klejące. Misę z ciastem przykryć lnianym ręczniczkiem i pozostawić do wyrośnięcia na około 1 godz, aż do podwojenia objętości.

Po tym czasie ciasto podzielić na 8 części. Każdą część uformować w owalny bochenek, ułożyć na blasze, przykryć ściereczką i pozostawić do napuszenia na 30 min.

Piekarnik rozgrzać do temperatury 200oC, chlebki przed pieczeniem naciąć ostrym nożem, posmarować roztrzepanym jajkiem lub mlekiem i posypać ziarnami. Piec około 15 min aż do złotego koloru.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.