Składniki:
- 2 opakowania pierożków tortellini (250 g każda) – mistrzostwem będzie użycie ulepionych własnoręcznie (ulubiony smak, u mnie z serem)
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- oliwa z oliwek lub olej do smażenia
- 1 puszka pomidorów w puszce lub passaty pomidorowej (400 g)
- sól, pieprz, odrobina cukru, bazylia i oregano
- ser żółty lub mozzarella do posypania
Przygotowanie:
Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę, ząbek czosnku obrać i drobno posiekać. Na patelni rozgrzać oliwę lub olej, podsmażyć cebulę, pod koniec smażenia dodać czosnek i chwilę razem podsmażyć. Wlać pomidory z puszki lub passatę, chwilkę razem poddusić. W razie potrzeby zblendować, doprawić do smaku solą, pieprzem, cukrem, dodać suszone zioła.
Do gotowego sosu dodać ugotowane i odcedzone pierożki tortellini, wymieszać i przełożyć do formy lub naczynia żaroodpornego wcześniej wysmarowanego oliwą. Wyrównać i całość posypać serem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200oC i zapiekać około 10-15 min aż ser się rozpuści i przyrumieni.
Przed podaniem można posypać posiekaną świeżą bazylią lub natką pietruszki.