Tortellini zapiekane z sosem pomidorowym i serem

Bardzo cenię sobie przygotowywanie domowych posiłków od podstaw oraz unikanie gotowców. Jednak czasami robię wyjątki i podczas zabieganego dnia z odmętów spiżarki wyjmuję paczuszkę gotowych, suszonych pierożków tortellini. Są idealne do sałatek jak również do podania jako danie obiadowe, tak jak w tym przypadku. Ciepłe i sycące pierożki zapiekane w pysznym sosie pomidorowym, na obiad lub kolację :)

Składniki:

  • 2 opakowania pierożków tortellini (250 g każda) – mistrzostwem będzie użycie ulepionych własnoręcznie (ulubiony smak, u mnie z serem)
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • oliwa z oliwek lub olej do smażenia
  • 1 puszka pomidorów w puszce lub passaty pomidorowej (400 g)
  • sól, pieprz, odrobina cukru, bazylia i oregano
  • ser żółty lub mozzarella do posypania

Przygotowanie:

Pierożki tortellini ugotować wg przepisu podanego na opakowaniu. Po ugotowaniu odcedzić a w czasie gdy będą się gotowały przygotować sos pomidorowy.

Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę, ząbek czosnku obrać i drobno posiekać. Na patelni rozgrzać oliwę lub olej, podsmażyć cebulę, pod koniec smażenia dodać czosnek i chwilę razem podsmażyć. Wlać pomidory z puszki lub passatę, chwilkę razem poddusić. W razie potrzeby zblendować, doprawić do smaku solą, pieprzem, cukrem, dodać suszone zioła.

Do gotowego sosu dodać ugotowane i odcedzone pierożki tortellini, wymieszać i przełożyć do formy lub naczynia żaroodpornego wcześniej wysmarowanego oliwą. Wyrównać i całość posypać serem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200oC i zapiekać około 10-15 min aż ser się rozpuści i przyrumieni.

Przed podaniem można posypać posiekaną świeżą bazylią lub natką pietruszki.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.