Ciasto z kiwi i galaretką, z masą kremowo-jogurtową

Świeże kiwi i galaretka? To nie może się udać! A jednak :) Wystarczy świeże kiwi obgotować w syropie cukrowym i już nie musimy się martwić, że galaretka nie stężeje. Do tego pulchny biszkopt nasączony syropem pozostałym po obgotowaniu kiwi i pyszna masa kremowo-jogurtowa. Czego chcieć więcej :) Za patent na kiwi i galaretkę dziękuję Ostrej na Słodko.

Składniki (28 cm x 24 cm):

Biszkopt:

  • 2 jajka
  • 70 g cukru
  • 50 g mąki pszennej
  • 20 g mąki ziemniaczanej

Masa kremowo-jogurtowa:

  • 300 ml śmietanki kremówki
  • 400 g jogurtu naturalnego/greckiego
  • 3-4 łyżki cukru pudru do smaku
  • 2 opakowania galaretki agrestowej/cytrynowej + 250 ml wody

Warstwa kiwi z galaretką:

  • owoce kiwi (u mnie koszyk 1 kg)
  • 2 galaretki agrestowe (rozpuszczone w 500-600 ml wody)
  • 1/2 szklanki wody
  • 1/4 szklanki cukru

Przygotowanie:

Biszkopt:

Żółtka oddzielić od białek, białka umieścić w misie miksera i ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Gdy białka będą ubite dodawać partiami cukier ciągle miksując, do rozpuszczenia cukru. Następnie dodawać po kolei żółtka, zmiksować. Obie mąki przesiać i stopniowo dodawać do puszystej masy jajecznej, nie miksować już mikserem tylko delikatnie wymieszać szpatułką, łopatką lub rózgą.

Blachę (u mnie o wymiarach 28 cm x 24 cm) wyłożyć papierem do pieczenia, delikatnie przełożyć masę biszkoptową, wyrównać szpatułką. Blaszką z ciastem delikatnie raz czy dwa stuknąć o blat lub stół – w ten sposób ciasto troszkę odgazujemy i równomiernie wyrośnie. Blachę wstawić do piekarnika nagrzanego do 1700C i piec około 25-30 min do tzw suchego patyczka. Po tym czasie ciasto wyjąć z piekarnika, z wysokości około 30-40 cm upuścić blachę z ciastem na podłogę (to nie żart!) i wystudzić w temperaturze pokojowej.

Obgotowanie kiwi:

Owoce kiwi obrać ze skórki i pokroić w grubsze plastry. Na szeroką patelnię wlać 1/2 szklanki wody i wsypać 1/4 szklanki cukru, zagotować. Do powstałego syropu przełożyć plastry kiwi i obgotować 2-3 minuty. Plastry kiwi odsączyć z syropu, syrop zachować do nasączenia biszkoptu.

Masa kremowo-jogurtowa:

Zagotować 250 ml wody, wyłączyć palnik i do wrzątku wsypać 2 opakowania galaretki agrestowej/cytrynowej, rozpuścić, pozostawić do wystygnięcia i lekkiego stężenia. Śmietankę kremówkę przełożyć do misy miksera i ubić na sztywno, dodać jogurt naturalny/grecki i cukier puder do smaku, zmiksować. Na końcu wlać tężejącą galaretkę i ponownie zmiksować.

Złożenie ciasta:

Ostudzony biszkopt nasączyć syropem od obgotowania kiwi, wyłożyć masę kremowo-jogurtową, wyrównać i ułożyć na wierzchu plasterki kiwi. Całość zalać tężejącą galaretką agrestową przygotowaną w zmniejszonej ilości wody (na dwa opakowania dałam 600 ml wody). Ciasto schować do lodówki, aby całość stężała. Przechowywać w lodówce.

Smacznego!

2 komentarze

    • Ze wszystkich zdolności jakie istnieją chciałabym mieć moc cofania się w czasie i kopiować przepisy zamieszczone 18 lutego 2018 do swojego wpisu, który opublikowałam 7 maja 2017 roku. No niestety takiej mocy nie mam

Skomentuj Radosław Knitter Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *