Uwielbiam czerwoną kapustę i mogę ją jeść w każdej postaci- czy to surówki, duszoną, na ciepło lub zimno. Dziś wersja z jabłkiem i cebulką, zakwaszana octem i to dzięki niemu ma taki piękny kolor (na żywo wygląda lepiej). Z pomocą szybkowara przygotowałam ją ekspresowo ale śmiało można obgotować w zwykłym garnku, gotując dłużej do miękkości kapusty. Idealna do wszelkich klusek, ziemniaków, sosów i pieczeni. Z kaczką to już w ogóle rewelacja :) Polecam serdecznie!
Składniki:
- 1 mała główka czerwonej kapusty
- woda do podlania (250 ml)
- 2 cebule
- 2 jabłka
- 1 łyżka smalcu lub oleju
- sól i pieprz
- cukier
- ocet jabłkowy, winny lub spirytusowy (zaczynamy od 2 łyżek)
Przygotowanie:
Z kapusty oderwać wierzchnie liście, przeciąć na ćwiartki, wykroić głąb i poszatkować. Cebulę obrać i pokroić w kosteczkę. Jabłko obrać, wykroić gniazda nasienne i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
W garnku z grubym dnem (u mnie szybkowar) rozpuścić smalec lub rozgrzać olej, włożyć cebulkę i zezłocić. Dodać starte jabłko, krótko podsmażyć. Następnie dodać poszatkowaną kapustę, podlać wodą i nakryć pokrywą szybkowara lub zwykłą pokrywką. W szybkowarze gotować 6 min, w zwykłym garnku aż do miękkości kapusty ale nie za długo aby się nie rozgotowała (w razie potrzeby dodać więcej wody).
Po ugotowaniu kapusty zdekompresować szybkowar i zdjąć pokrywkę szybkowara, już nie gotując zakwasić octem zaczynając od dodania 2 łyżek, wymieszać i spróbować – w razie potrzeby dodawać stopniowo więcej octu. Na końcu doprawić cukrem, solą i pieprzem do uzyskania słodko-kwaśnego smaku.
Smacznego!