Ciasto na pizzę (III)

Jeśli jesteście fanami pizzy to warto spróbować ciasto na pizzę z mąki  typu „00”, dedykowanego specjalnie do wyrobu ciasta na pizzę. Dzięki mące o tym typie spód jest fantastycznie kruchy i rzeczywiście z użyciem zwykłej pszennej mąki nigdy nie uzyskałam aż takiego efektu. Oczywiście pizza będzie smakowała wybornie również przy użyciu zwykłej mąki :) Przepis pochodzi z opakowania mąki typu „00”, autorstwa restauratora Mauro Lucci – właściciela restauracji Don Lucci.

Składniki (1 spód 35 cm):

  • 300 g mąki typ 00
  • 3/4 szklanki ciepłej wody
  • 10 g świeżych drożdży
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • płaska łyżeczka soli

Przygotowanie:

Drożdże rozpuścić w połowie przygotowanej ciepłej wody. Do misy wsypać mąkę, sól, wlać rozpuszczone drożdże, resztę wody i oliwę. Wymieszać i wyrobić ciasto aż będzie odklejać się od dłoni i misy (wyrabiam hakiem w robocie planetarnym).

Miskę z ciastem przykryć wilgotną ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 60 min. Po tym czasie ciasto rozłożyć na blaszce do pizzy, posmarować sosem, ułożyć ulubione dodatki i piec w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 1800C około 15-20 min.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.