Pizza z salami

Lubię pizzę z niewielką ilością składników, więc tym razem moim dodatkiem było tylko salami i ser. Użyłam spodu z mąki typu „00” dzięki czemu pizza była wypieczona i kruchutka, taka jaką lubię. A jaka jest Wasza ulubiona pizza?

Składniki (1 szt, śr. 35 cm):

Ciasto na pizzę:
  • 300 g mąki typ 00
  • 3/4 szklanki ciepłej wody
  • 10 g świeżych drożdży
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • płaska łyżeczka soli
Sos:
  • puszka pomidorów (lub świeże)
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 łyżeczka cukru
  • sól, pieprz
  • dowolne zioła – u mnie suszona bazylia i oregano
  • przeciśnięty ząbek czosnku (można pominąć)
Dodatkowo:
  • plastry salami
  • ser (żółty, mozzarella – ulubiony)

Przygotowanie:

Ciasto:

Drożdże rozpuścić w połowie przygotowanej ciepłej wody. Do misy wsypać mąkę, sól, wlać rozpuszczone drożdże, resztę wody i oliwę. Wymieszać i wyrobić ciasto aż będzie odklejać się od dłoni i misy (wyrabiam hakiem w robocie planetarnym). Miskę z ciastem przykryć wilgotną ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 60 min. W tym czasie przygotować sos.

Sos:

Wszystkie składniki umieścić w garnuszku, zagotować i pogotować krótko, aż sos bardziej zgęstnieje. Przyprawić do smaku w razie potrzeby. Można zblendować. Jeśli chcemy gęstszą konsystencje sosu, gotujemy dłużej do odparowania płynów. Jeśli nie mam czasu na gotowanie sosu na pizzę, biorę tylko pomidory odcedzone z zalewy i całość blenduję. Wszak sos zagotuje się na pizzy w piekarniku.

Ciasto rozłożyć na blaszce do pizzy, posmarować sosem, ułożyć plastry salami, posypać startym serem (można odwrócić kolejność: najpierw posypać serem a później ułożyć salami) i piec w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 1800C około 15-20 min.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.