Lubię pizzę z niewielką ilością składników, więc tym razem moim dodatkiem było tylko salami i ser. Użyłam spodu z mąki typu „00” dzięki czemu pizza była wypieczona i kruchutka, taka jaką lubię. A jaka jest Wasza ulubiona pizza?
Składniki (1 szt, śr. 35 cm):
Ciasto na pizzę:
- 300 g mąki typ 00
- 3/4 szklanki ciepłej wody
- 10 g świeżych drożdży
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- płaska łyżeczka soli
Sos:
- puszka pomidorów (lub świeże)
- 1 łyżka oliwy
- 1 łyżeczka cukru
- sól, pieprz
- dowolne zioła – u mnie suszona bazylia i oregano
- przeciśnięty ząbek czosnku (można pominąć)
Dodatkowo:
- plastry salami
- ser (żółty, mozzarella – ulubiony)
Przygotowanie:
Ciasto:
Drożdże rozpuścić w połowie przygotowanej ciepłej wody. Do misy wsypać mąkę, sól, wlać rozpuszczone drożdże, resztę wody i oliwę. Wymieszać i wyrobić ciasto aż będzie odklejać się od dłoni i misy (wyrabiam hakiem w robocie planetarnym). Miskę z ciastem przykryć wilgotną ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 60 min. W tym czasie przygotować sos.
Sos:
Wszystkie składniki umieścić w garnuszku, zagotować i pogotować krótko, aż sos bardziej zgęstnieje. Przyprawić do smaku w razie potrzeby. Można zblendować. Jeśli chcemy gęstszą konsystencje sosu, gotujemy dłużej do odparowania płynów. Jeśli nie mam czasu na gotowanie sosu na pizzę, biorę tylko pomidory odcedzone z zalewy i całość blenduję. Wszak sos zagotuje się na pizzy w piekarniku.
Ciasto rozłożyć na blaszce do pizzy, posmarować sosem, ułożyć plastry salami, posypać startym serem (można odwrócić kolejność: najpierw posypać serem a później ułożyć salami) i piec w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 1800C około 15-20 min.
Smacznego!