Małe i zgrabne roladki schabowe z serem w środku, podduszone w sosie własnym. Do ich przygotowania użyłam siekacza zmiękczającego od Tradismak, którym ostatnio zastępuję mój tłuczek choć oczywiście można roztłuc w tradycyjny sposób kotlety. Pyszny i prosty obiad :)
Składniki:
- 0,5 kg schabu
- sól, pieprz
- mąka
- ser żółty
- olej lub smalec do smażenia
- woda do podlania (około 3/4 szklanki)
Przygotowanie:
Schab pociąć na cienkie kotlety. Rozbić tłuczkiem lub zmiękczyć za pomocą siekacza. Posolić i oprószyć pieprzem z każdej strony. Ser pokroić w słupki. Na brzegu każdego kotleta schabowego położyć słupek sera i zwinąć ciasno roladkę. Roladki obtoczyć w mące i obsmażyć na złoto z każdej strony. Następnie podlać wodą, przykryć patelnię pokrywą i poddusić około 15-20 min. Pod koniec zwiększyć moc palnika i odparować nadmiar sosu.
Podawać wg uznania, z kaszą lub ziemniakami, buraczkami, surówkami.
Smacznego!