Roladki schabowe z serem, w sosie własnym

Małe i zgrabne roladki schabowe z serem w środku, podduszone w sosie własnym. Do ich przygotowania użyłam siekacza zmiękczającego od Tradismak, którym ostatnio zastępuję mój tłuczek choć oczywiście można roztłuc w tradycyjny sposób kotlety. Pyszny i prosty obiad :)

Składniki:

  • 0,5 kg schabu
  • sól, pieprz
  • mąka
  • ser żółty
  • olej lub smalec do smażenia
  • woda do podlania (około 3/4 szklanki)

Przygotowanie:

Schab pociąć na cienkie kotlety. Rozbić tłuczkiem lub zmiękczyć za pomocą siekacza. Posolić i oprószyć pieprzem z każdej strony. Ser pokroić w słupki. Na brzegu każdego kotleta schabowego położyć słupek sera i zwinąć ciasno roladkę. Roladki obtoczyć w mące i obsmażyć na złoto z każdej strony. Następnie podlać wodą, przykryć patelnię pokrywą i poddusić około 15-20 min. Pod koniec zwiększyć moc palnika i odparować nadmiar sosu.

Podawać wg uznania, z kaszą lub ziemniakami, buraczkami, surówkami.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.