Składniki:
- 500 g filetów ulubionej ryby
- brokuł (wystarczy około 300 g)
- sól
- ser na wierzch do zapiekania
- masło/olej/oliwa do wysmarowania formy
- 1 łyżka mąki
- 1 łyżka masła
- 1 szklanka mleka
- sól, pieprz i gałka muszkatołowa
- 100 g sera startego na tarce
Przygotowanie:
Różyczki brokuła ugotować: zagotować wodę z solą i łyżeczką cukru, brokuł wrzucić na wrzątek i gotować 5 min od momentu ponownego zagotowania się wody. Odcedzić. Według własnego gustu zostawić różyczki lub rozdusić brokuła na pure. Miałam pure, ponieważ został mi rozduszony brokuł od pierogów z brokułem i serem.
Przygotować sos: na suchej patelni przesmażyć krótko mąkę. Uważać aby nie przypalić, mąka ma pozostać biała. Do mąki dołożyć łyżkę masła. Ciągle mieszając połączyć mąkę z rozpuszczonym masłem. Wyjdzie nam zasmażka. Powoli wlewać mleko – najlepiej partiami. Mąka z masłem szybciej się rozpuści w mniejszej ilości mleka. Zagotować całość i pogotować około 10 min aż mąka straci surowy posmak a sos wyraźnie zgęstnieje. W tym momencie sos już zdejmuję z palnika i przyprawiam solą, pieprzem i gałką muszkatołową do smaku. Na końcu dodać ser i podgrzać ponownie do momentu aż ser się rozpuści.
Formę wysmarować masłem, ułożyć filety rybne, na filety rozłożyć różyczki brokuła lub pure z brokuła, polać sosem serowo-beszamelowym i posypać serem.
Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 170 oC i piec 40 min pod przykryciem (można przykryć folią aluminiową). Na ostatnie 10 min przed końcem zdjąć pokrywę, włączyć grzałkę górną, zwiększyć temperaturę i zapiec do momentu aż ser się przyrumieni.