Ryba pieczona z brokułem i sosem serowo-beszamelowym

Często w swojej kuchni inspiruję się gotowymi daniami, które tylko wystarczy wyjąć z pudełka i wstawić do piekarnika. Stąd też pomysł na tą rybę, ale zrobioną samodzielnie. Filet rybny z brokułem, zapieczony pod sosem serowo-beszamelowym. Wyszło pysznie :)

Składniki:

  • 500 g filetów ulubionej ryby
  • brokuł (wystarczy około 300 g)
  • sól
  • ser na wierzch do zapiekania
  • masło/olej/oliwa do wysmarowania formy
Sos serowo-beszamelowy:
  • 1 łyżka mąki
  • 1 łyżka masła
  • 1 szklanka mleka
  • sól, pieprz i gałka muszkatołowa
  • 100 g sera startego na tarce

Przygotowanie:

Filety rybne (mrożone wcześniej rozmrozić) pociąć na porcje i posolić z każdej strony. Odstawić.

Różyczki brokuła ugotować: zagotować wodę z solą i łyżeczką cukru, brokuł wrzucić na wrzątek i gotować 5 min od momentu ponownego zagotowania się wody. Odcedzić. Według własnego gustu zostawić różyczki lub rozdusić brokuła na pure. Miałam pure, ponieważ został mi rozduszony brokuł od pierogów z brokułem i serem.

Przygotować sos: na suchej patelni przesmażyć krótko mąkę. Uważać aby nie przypalić, mąka ma pozostać biała. Do mąki dołożyć łyżkę masła. Ciągle mieszając połączyć mąkę z rozpuszczonym masłem. Wyjdzie nam zasmażka. Powoli wlewać mleko – najlepiej partiami. Mąka z masłem szybciej się rozpuści w mniejszej ilości mleka. Zagotować całość i pogotować około 10 min aż mąka straci surowy posmak a sos wyraźnie zgęstnieje. W tym momencie sos już zdejmuję z palnika i przyprawiam solą, pieprzem i gałką muszkatołową do smaku. Na końcu dodać ser i podgrzać ponownie do momentu aż ser się rozpuści.

Formę wysmarować masłem, ułożyć filety rybne, na filety rozłożyć różyczki brokuła lub pure z brokuła, polać sosem serowo-beszamelowym i posypać serem.

Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 170 oC i piec 40 min pod przykryciem (można przykryć folią aluminiową). Na ostatnie 10 min przed końcem zdjąć pokrywę, włączyć grzałkę górną, zwiększyć temperaturę i zapiec do momentu aż ser się przyrumieni.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.