Nie masz szynkowara? Nic straconego, są przecież osłonki :) A jak nie masz osłonki to zawiń schab kilka razy w folię i włóż do siatki wędliniarskiej. Nie ma to jak domowa wędlina. Pyszny, soczysty i aromatyczny schab. Polecam serdecznie :)
Składniki:
- 1 kg schabu
- 18 g peklosoli
Dodatkowo:
- majeranek
- płatki czosnku
- osłonka barierowa o śr. 10 cm (długość schabu + 10 cm)
Przygotowanie:
Schab umyć, i osuszyć. Obsypać peklosolą, wymasować i wstawić do lodówki na 3 pełne doby. W międzyczasie schab raz dziennie obrócić aby mięso równomiernie się peklowało.
Po tym czasie schab z każdej strony obtoczyć w majeranku, obłożyć płatkami czosnku lekko dociskając.
Osłonkę barierową (w zależności od rodzaju, niektóre osłonki należy moczyć przed użyciem 15 min w zimnej wodzie, zazwyczaj jest opisane w instrukcji lub na etykiecie) zawiązać dobrze z jednej strony nicią wędliniarską, włożyć schab i związać drugi koniec osłonki. Schab schować do lodówki na 8-12 h.
Schab w osłonce umieścić w garnku i zalać zimną wodą, ustawić na palniku. Gdy woda osiągnie temperaturę 75-800C (lekko będzie „pyrkać”) zmniejszyć moc palnika i parzyć do momentu aż mięso osiągnie temperaturę 64-66oC, ciągle utrzymując podaną stałą temperaturę wody 75-800C. Po tym czasie schab wyciągnąć z garnka i studzić w zimnej wodzie 10-15 min, następnie przełożyć do lodówki na minimum 12 h.
Smacznego!