Ciastka francuskie z morelą i masą marcepanową

Ciasto francuskie jest bardzo wdzięcznym tematem – z jego pomocą można szybko wyczarować fantastyczne desery w niecałe 10 min. Tym razem ciasto francuskie z masą marcepanową i morelą. Pyszności! Ostatnio robiłam córce knedle serowe właśnie z morelą i masą marcepanową więc zostało mi zarówno moreli jak i masy marcepanowej. Moje ciacha oprószone są cukrem pudrem, lecz śmiało można je przed pieczeniem posmarować roztrzepanym jajkiem i obsypać płatkami migdałów, będzie świetnie współgrało. Polecam Wam serdecznie :)

Składniki (8 szt):

  • opakowanie ciasta francuskiego
  • 4 morele
  • masa marcepanowa (około 50 g)
  • cukier puder

Przygotowanie:

Morele umyć, przeciąć na pół i wyjąć pestki. Płat ciasta francuskiego rozwinąć, przeciąć na 8 części.

Każdy kwadrat naciąć przy brzegach tak jak na zdjęciu.

Na środek położyć kulkę z masy marcepanowej, na to  położyć połówkę moreli wgłębieniem na masę marcepanową.

Nacięte brzegi ciasta przełożyć na brzeg przeciwległy tak jak na zdjęciu.

Ciastka ułożyć na blasze wyścielonej papierem do pieczenia lub matą teflonową – jeśli ciasto francuskie było na papierze do pieczenia, można go wykorzystać.

Blachę wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 220oC  i piec około 20 min, do zezłocenia. Wystudzone oprószyć cukrem pudrem.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *