Espresso

Nie jestem znawcą kaw ani baristą, ale espresso przygotowuję bardzo często. Dla mnie espresso jest pozycją wyjściową do wszelkich napojów kawowych czy typów kaw. Dla męża jest to podstawowa kawa, innej nie pije. A więc espresso – cała esencja smaku zawarta w niewielkiej ilości kawowego naparu gotowego w 30 sekund. Jednak nazwa nie wywodzi się od ekspresowego przygotowania, a od słowa espressivo – wyrazisty. Przyznam Wam się, że po zakupie ekspresu nie wierzyłam, że porcja kawy przygotowana za pomocą zaledwie 30 ml wody „wyciągnie” cały aromat i smak. Myślałam, że kawa się po prostu marnuje. I wtedy zrobiliśmy eksperyment aby wyszło czarno na białym. Najpierw zrobiliśmy espresso – czarny, wyrazisty, aromatyczny i z orzechową pianką napar. Następnie przepuściliśmy jeszcze raz kolejną porcję wody przez kolbę z kawą pozostałą po wcześniejszym espresso, i co wyszło? Woda, prawie przezroczysta, lekko brunatna. Zobaczyłam i uwierzyłam :)

Składniki:

  • 7 g kawy świeżo zmielonej
  • 30 ml wody (25-35 ml)

Przygotowanie:

Klasyczne espresso parzy się z około 7 g świeżo zmielonej kawy z użyciem 25-30 ml wody o temperaturze 88-92oC przepływającej pod ciśnieniem minimum 9 bar. Ekspres automatyczny zrobi wszystko za nas. W kolbowym należy wcześniej napełnić kolbę kawą, za pomocą specjalnej miarki (jest zawsze w zestawie) ubić kawę w kolbie, założyć kolbę, podłożyć filiżankę i włączyć ekspres.

Czyste espresso podaje się w podgrzanych filiżankach (opłukanych wrzątkiem) o pojemności 70 ml.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *