Nie byłabym sobą gdybym choć raz nie spróbowała przygotować takiego mleczka domowym sposobem. Ku mojemu zdziwieniu na jednym razie się nie skończyło :) Gdy byłam mała dość często namawiałam rodziców na zakup mleczka w tubce, zresztą do dziś mam do niego słabość. Takie mleczko odparowane do wagi 400 g jest identycznej konsystencji jak to z tubki. Troszkę rzadsze odpowiada mleku skondensowanemu z puszki. Świetny przepis w chwili, kiedy okazuje się, że w szafce kuchennej nie ma puszki z mlekiem a do sklepu nie chce się iść. Przepis znaleziony na stronce Łukasza. Polecam serdecznie :)
Składniki:
- 1 l mleka 3,2 %
- 180 g cukru
Przygotowanie:
Mleko wlać na szeroką patelnię z grubym dnem, dodać cukier, wymieszać i gotować na małej mocy palnika około 40-50 min aż mleko zgęstnieje, często mieszać aby się nie przypaliło.
Idealna konsystencja odpowiadająca mleczku z tubki to odparowanie powyższych składników do wagi 400 g. Aby ją sprawdzić wystarczy włożyć łyżkę do mleczka i zobaczyć jak spływa z łyżki. W lodówce jeszcze zgęstnieje.
Mleczko przelać do słoiczka i przechowywać w lodówce do max 3-4 tygodnie.
Smacznego!
Zdjęcia czytelników:
Andrzej S.