Składniki:
- 400 g jogurtu greckiego (bez mleka w proszku w składzie)
- 100 g czekolady białej
- sito
- gaza/ręcznik papierowy przeznaczony do kontaktu z żywnością
Przygotowanie:
Sito umieścić na misce (będzie tu kapała serwatka), wyłożyć czystą gazą lub ręcznikiem papierowym tak, aby rogi luźno zwisały. Na gazę wyłożyć jogurt naturalny. Brzegi gazy/ręcznika zebrać razem i zawiązać lub spiąć klipsem, stworzy się taka sakiewka z jogurtem w środku. Całość odstawić w chłodne miejsce (najlepiej do lodówki) na około 24 h. W tym czasie odcedzi się serwatka, a kremowy serek zostanie na sitku. Odcedzać tak długo aż serek będzie miał kremową konsystencję. Jeśli będzie za rzadki, zostawić go jeszcze w chłodnym miejscu.
Po tym czasie serek zebrać z gazy, umieścić w miseczce.
Czekoladę rozpuścić nad kąpielą wodną lub w mikrofali. Wymieszać płynną czekoladę z serkiem na jednolitą masę. Można dodać też kilka kostek czekolady startych na tarce.
Serek umieścić w pojemniczku, najlepiej z przykrywką i przechowywać w lodówce.