Labneh – serek jogurtowy z białą czekoladą

Serek Labneh jest to serek zrobiony z jogurtów greckich lub gęstych naturalnych, które odciekały z serwatki. Najlepsze są jogurty, które w swoim składzie nie mają mleka w proszku. Skład jogurtu powinien zawierać tylko mleko i żywe kultury bakterii. Śmiało znajdziemy takie na naszych sklepowych półkach. Na blogu znajduje się już kilka propozycji: na słodko z mleczną czekoladą oraz wytrawne: z rzodkiewką, z ziołami i marynowane kulki. Przygotowując już podstawową wersję dzięki przeróżnym dodatkom możemy otrzymać smak, który podpowie nam wyobraźnia. Dlatego tym razem wyobraźnia poniosła mnie na słodko, powstał pyszny labneh z białą czekoladą. Do kanapek lub deserów czy ciast. A najlepszy wyjedzony łyżeczką z miseczki :)

Składniki:

  • 400 g jogurtu greckiego (bez mleka w proszku w składzie)
  • 100 g czekolady białej
  • sito 
  • gaza/ręcznik papierowy przeznaczony do kontaktu z żywnością

Przygotowanie:

Sito umieścić na misce (będzie tu kapała serwatka), wyłożyć czystą gazą lub ręcznikiem papierowym tak, aby rogi luźno zwisały. Na gazę wyłożyć jogurt naturalny. Brzegi gazy/ręcznika zebrać razem i zawiązać lub spiąć klipsem, stworzy się taka sakiewka z jogurtem w środku. Całość odstawić w chłodne miejsce (najlepiej do lodówki) na około 24 h. W tym czasie odcedzi się serwatka, a kremowy serek zostanie na sitku. Odcedzać tak długo aż serek będzie miał kremową konsystencję. Jeśli będzie za rzadki, zostawić go jeszcze w chłodnym miejscu.

Po tym czasie serek zebrać z gazy, umieścić w miseczce.

Czekoladę rozpuścić nad kąpielą wodną lub w mikrofali. Wymieszać płynną czekoladę z serkiem na jednolitą masę. Można dodać też kilka kostek czekolady startych na tarce.

Serek umieścić w pojemniczku, najlepiej z przykrywką i przechowywać w lodówce.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.