Kluski kładzione, jedne z najprostszych dodatków do zup, drugich dań lub jako danie samodzielne. Przygotowuje się je z ciasta półgęstego, które należy dokładnie wyrobić, aby wtłoczyć do nich jak najwięcej powietrza – dzięki temu są delikatniejsze i pulchniejsze. Jak nazwa wskazuje, kluski nabiera się łyżeczką i kładzie na wrzątku, gotują się 2-3 minuty. Przepis ze zbiorów Hanny Szymanderskiej.
Składniki:
- 400 g mąki
- 3 jajka
- łyżka stopionego masła
- około 0,5 szklanki letniej wody
- sól
Przygotowanie:
Jajka dokładnie rozkłócić z wodą, stopniowo dodawać przesianą mąkę starannie mieszając. Wlać stopione masło i dodać szczyptę soli. Łyżką lub mikserem wyrobić gładkie, lśniące ciasto. Im dłużej wyrabiane, tym pulchniejsze kluski będą.
W garnku zagotować wodę z odrobiną soli. Metalową łyżeczkę zanurzać we wrzątku a następnie nabierać małe kluseczki i wkładać je do wrzątku. Gotować 2 minuty pod uchyloną przykrywką. Jednorazowo wkładać do wrzątku tyle klusek, aby zakryły powierzchnię wody i swobodnie pływały. Aby się nie sklejały, po wyjęciu warto przelać je ciepłą wodą.
Podawać jako dodatek do zup, do drugich dań lub samodzielnie okraszone skwarkami lub polane zrumienioną bułką tartą z masełkiem, na słodko lub wytrawnie.
Smacznego!