Winogronowy torcik bez pieczenia

Modna i przezroczysta jak szyba galaretka zawitała i u nas. Powstał lekki torcik, a’la sernik bez pieczenia na bazie jogurtów greckich. Winogrona ułożone na wierzchu miały stworzyć efekt lewitujących owoców, mogłam użyć trzech galaretek na wierzch albo mniejszej formy (miałam 23 cm) – efekt byłby bardziej spektakularny, choć i tak ładnie wygląda :)

Składniki:

  • 800 g jogurtu greckiego
  • 2 galaretki o smaku winogronowym (lub inne np. zielone, cytrynowe)
  • 0,5 szklanki cukru pudru
  • 1 opakowanie biszkoptów
  • 2 galaretki na wierzch ciasta (użyłam przezroczystych)
  • winogrono

Przygotowanie:

Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Na spód ułożyć biszkopty.

Dwie galaretki o smaku winogronowym rozpuścić w szklance gorącej wody. Pozostawić do ostudzenia. W misie miksera umieścić jogurt, zmiksować z cukrem pudrem, ewentualnie dosłodzić do smaku. Do jogurtów wlać galaretki, zmiksować i przelać do tortownicy. Wstawić do lodówki do stężenia.

Rozpuścić jedną galaretkę w 500 ml wody, ostudzić do lekkiego stężenia, wylać na torcik. Kiedy prawie zastygnie i będzie jeszcze klejąca, ułożyć winogrona. Wstawić do lodówki do stężenia. Przygotować drugą galaretkę rozpuszczając ją w 500 ml wody. Wylać lekko tężejącą na ciasto. Ponownie wstawić do lodówki.

* tradycyjnie można winogrona ułożyć na tężejącej masie, lekko wciskając je w środek i gdy całkiem zastygnie masa, wylać od razu dwie przygotowane galaretki, bez zabawy w lewitujące owoce.

Smacznego!

Dodaj komentarz