Desery i puddingi z nasion chia już dawno zawładnęły różne blogi i strony poświęcone zdrowemu odżywianiu. Nie ma się co dziwić, ponieważ nasiona szałwii hiszpańskiej to cenne składniki dla naszego organizmu i niewielkim nakładem pracy możemy przygotować szybki, smaczny i zdrowy deser. Idealny na każdą porę i z każdymi owocami. Z musem, owocami w kawałkach lub w całości, np. drobnymi jagodami, borówkami lub malinami. Choć w mojej diecie chia pojawiły się już dawno, dopiero dziś doczekały się pierwszej publikacji. I choć zazwyczaj pojawiają się puddingi w najzwyklejszej formie, polecam wersję z jogurtem. Smacznego :)
Składniki (2 porcje):
- 2 łyżki nasion chia
- 200 ml mleka
- 1-2 łyżki miodu (do smaku)
- 200 g jogurtu greckiego/naturalnego
- świeże owoce wg uznania (na zdjęciu brzoskwinia)
Przygotowanie:
Wlać mleko do miseczki, wsypać nasiona chia, wymieszać i odstawić na około 20 min aż nasiona troszkę napęcznieją. Po tym czasie całość wymieszać dokładnie, aby nasiona rozprowadziły się i równomiernie pęczniały. Miseczkę zakryć, np. folią spożywczą i wstawić do lodówki na co najmniej 8 h, idealnie u mnie sprawdza się pora nocna.
Po tym czasie napęczniałe nasiona przemieszać, dodać jogurt naturalny, dosłodzić do smaku i jeszcze raz przemieszać. Pudding chia przełożyć do pucharków. Udekorować świeżymi owocami, w całości lub pokrojonymi na kawałki, lub z musem z owoców.
Na zdjęciu pudding podany został z musem brzoskwiniowym – zblendowane brzoskwinie, były tak dojrzałe i słodkie, że nie potrzebowały dosładzania. Aby nie ściemniały, należy przygotować mus tuż przed podaniem.
Smacznego!