Zwykły deser w efektownym wykonaniu, cieszącym oko. Szybko się robi a jeszcze szybciej zjada. W wersji bardziej zdrowej galaretki można wykonać samodzielnie z soku owocowego lub pure owocowego, ale czyż nie szybciej czasami sięgnąć po gotowe półprodukty? Osobiście nie mam zastrzeżeń do gotowych galaretek w proszku i takie wykorzystuję w kuchni bardzo często. A deser polecam serdecznie w każdym kolorze i z każdymi owocami :)
Składniki:
Galaretka malinowa:
- maliny
- galaretka malinowa + 500 ml wody
Pianka jogurtowa:
- 400 g jogurtu greckiego lub naturalnego
- galaretka malinowa + 250 ml wody
- cukier puder do smaku
Do dekoracji:
- kremówka
- posiekana biała czekolada
Przygotowanie:
Malinową galaretkę rozpuścić w 500 ml wody, ostudzić. Maliny ułożyć w pucharach, rozlać galaretkę, wstawić do lodówki aby stężało. Ułożyłam pochylone na półce do butelek w lodówce.
Gdy całkiem stężeje przygotować piankę. Rozpuścić galaretkę w 250 ml wody, ostudzić. Do ostudzonej galaretki dodać jogurt, dosłodzić ewentualnie cukrem pudrem do smaku, zmiksować i rozlać do pucharków z malinami i galaretką. Zostawić do stężenia.
Przed jedzeniem udekorować ubitą kremówką, posypać białą tartą czekoladą lub tym co lubimy.
Smacznego!