Kolejna słoikowa, tym razem golonka w kawałkach z pieprzem i czosnkiem. Z moją ulubioną przyprawą od Tradismak, przyprawą Rozkoszna, którą nie raz już miałam okazję wypróbować i niezmiernie się ucieszyłam iż znalazłam ją w zestawie do kiełbasy słoikowej. Goloneczka palce lizać, z galaretką, która wytworzyła się bez używania żelatyny. Użyłam golonki bez skóry, ale jeśli lubicie bardziej tłuste i skóra Wam nie przeszkadza to śmiało użyjcie mięsa ze skórą.
Składniki:
- 1 kg golonki (bez kości i u mnie bez skóry)
- 18 g peklosoli
- 15 g przyprawy Rozkoszna *
- 30 ml (2 łyżki) wody na każdy 350 ml słoik
Dodatkowo:
- 5 słoików o pojemności 350 ml z nakrętkami
Przygotowanie:
Oczyszczone mięso z golonki pokroić w kostkę 3×3 cm, posypać peklosolą, przełożyć do pojemnika i schować do lodówki na min 24h. Po tym czasie zapeklowane mięso wymieszać z przyprawą i wyrobić aż zacznie się rozklejać. Mięso zapakować do wyparzonych wcześniej słoików (u mnie 5 szt o pojemności 350 ml) tak aby nie ubrudzić rantów, lekko ubić i do każdego słoika wlać po 2 łyżki (30 ml) przegotowanej wody. Nakrętki zakręcić i zapasteryzować słoiki tradycyjnie w wodzie lub w piekarniku.
Dla golonki, która jest ciężkim mięsem wybrałam tyndalizację 2h/2h/30 min. Pasteryzowałam w piekarniku: do zimnego piekarnika na kratkę wstawiłam słoiki, ustawiłam piekarnik na temperaturę 110oC + termoobieg i liczyłam czas od nagrzania do tej temperatury.
* zamiast gotowej mieszanki można dać 3-5 g pieprzu i 3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
Smacznego!
Jak długo można przechowywać takie słoiki?
Ze względu na tą przyprawę rezygnuję z przepisu
Nie ma najmniejszego problemu aby dodać swoje przyprawy, takie jakie odpowiadają a zachować sposób przygotowania.