Pampuchy/pyzy na parze

Pyzy na parze znajome z przepisu dodanego wcześniej na pampuszki z jagodami. Uwielbiane przez nas w każdej wersji, nadziewane różnymi dodatkami lub takie zwykłe podane do sosu lub mięs. Polecam serdecznie, a przepis pochodzi z książki Szymanderskiej „Kuchnia Polska regionalna”.

Składniki:

  • 400 g mąki
  • 20 g drożdży
  • 2 jaja
  • 50 g stopionego masła
  • 250 ml mleka (można zastąpić wodą)
  • 1 łyżeczka cukru 
  • szczypta soli

Przygotowanie:

Do misy miksera wsypać przesianą mąkę i szczyptę soli. Mleko podgrzać i rozpuścić drożdże dodając łyżeczkę cukru.  Dodać rozpuszczone w mleku drożdże do misy i wyrobić gładkie ciasto. Na końcu wlać stopione masło i wyrobić ciasto na gładką kulę odchodzącą od misy miksera lub ręki. Misę z ciastem przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na około 1-1,5 h, do podwojenia objętości.

Po tym czasie wyrośnięte ciasto krótko zagnieść aby je odgazować, rozwałkować na stolnicy na grubość około 2 cm. Szklanką wycinać koła. Pyzy odkładać na tackę posypaną mąką lub ściereczkę, przykryć ściereczką i pozostawić do napuszenia na około 30 min.

W tym czasie uszykować szeroki rondel do gotowania na parze. Wlać 3/4 pojemności wody i wstawić na palnik. Na garnek położyć specjalny wkład do gotowania na parze lub garnek obwiązać gazą. Gdy woda zawrze ułożyć pyzy, przykryć pokrywą (mam taką pokrywę, która służy do przykrywania potraw w mikrofali) i gotować pyzy około 8-10 min w zależności od wielkości.

Gotowe pyzy podawać z dodatkami wg uznania na słodko lub jako dodatek do dań wytrawnych.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.