Składniki:
- 400 g mąki
- 20 g drożdży
- 2 jaja
- 50 g stopionego masła
- 250 ml mleka (można zastąpić wodą)
- 1 łyżeczka cukru
- szczypta soli
Przygotowanie:
Po tym czasie wyrośnięte ciasto krótko zagnieść aby je odgazować, rozwałkować na stolnicy na grubość około 2 cm. Szklanką wycinać koła. Pyzy odkładać na tackę posypaną mąką lub ściereczkę, przykryć ściereczką i pozostawić do napuszenia na około 30 min.
W tym czasie uszykować szeroki rondel do gotowania na parze. Wlać 3/4 pojemności wody i wstawić na palnik. Na garnek położyć specjalny wkład do gotowania na parze lub garnek obwiązać gazą. Gdy woda zawrze ułożyć pyzy, przykryć pokrywą (mam taką pokrywę, która służy do przykrywania potraw w mikrofali) i gotować pyzy około 8-10 min w zależności od wielkości.
Gotowe pyzy podawać z dodatkami wg uznania na słodko lub jako dodatek do dań wytrawnych.