Kiedy na blogu Danusi „Co mi w duszy gra” w marcu zobaczyłam połączenie sosu śmietanowego z cukinią i drobiem wiedziałam, że podobne danie musi znaleźć się na moim stole. Sos jest tak pyszny, że można go jeść nawet bez żadnego dodatku mięsnego. U mnie w sosie wylądowały pulpety „porosołowe”, ale zamiast tego można dodać obsmażone filety z kurczaka lub jak u Danusi polędwiczki. Serdecznie polecam :)
Składniki:
Pulpety:
- 500 g gotowanego mięsa z rosołu (mieszane, dowolne, już obrane)
- 1 mała cebula
- 1 jajko
- 2 łyżki kaszy manny
- 0,5 szklanki rosołu/bulionu/wody
- sól i pieprz do smaku
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- mąka do obtoczenia
- tłuszcz do smażenia
Sos śmietanowy z cukinią:
- 1 cebula
- 1 cukinia
- do smażenie masło lub olej
- 300 ml śmietanki 30% lub 36%
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Ugotowane, obrane z kości mięso zmielić w maszynce do mielenia. Cebulę drobno pokroić, przesmażyć na złoto. Do zmielonego mięsa dodać przesmażoną cebulę, jajko, kaszę manną, natkę pietruszki i wymieszać (wyrabiam hakiem do ciast drożdżowych). Na końcu wlać bulion/rosół/wodę i ponownie wyrobić. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Z masy mięsnej uformować pulpety, obtoczyć w mące i obsmażyć na złoto z każdej strony. Pulpety przełożyć z patelni.
Przygotować sos: cebulkę pokroić w kostkę, cukinię umyć i pokroić wraz ze skórką (jeśli stara cukinia, to brzydką skórkę obrać) – przekroić wzdłuż na cztery części, następnie na małe ćwierć-plasterki.
Na patelni od smażenia pulpetów rozgrzać odrobinę tłuszczu, przesmażyć na złoto cebulę, pod koniec dodać pokrojoną cukinię i chwilę razem przesmażyć. Wlać śmietankę, przełożyć obsmażone pulpety, przykryć pokrywką i całość razem poddusić, na końcu zdjąć pokrywę i na większej mocy palnika odparować sos aby zgęstniał. Doprawić solą i pieprzem do smaku.
Podawać według gustu: z makaronem, ziemniakami, pieczywem lub z czym dusza zapragnie.
Smacznego!