Kiełbasa wiejska w osłonkach

Wiejska słoikowa ale w osłonce. Smak rewelacyjny bez względu czy to słoik, osłonka czy nawet szynkowar. Pyszna domowa wędlina z aromatyczną przyprawą, świetnie skomponowaną. Polecam serdecznie :)

Składniki:

  • 1,5 kg łopatki wieprzowej/szynki wieprzowej + 27 g peklosoli
  • 1 kg boczku + 18 g peklosoli
Przyprawy:

  • 37.5 g przyprawy wiejskiej (15g/kg) / skład: czosnek, pieprz czarny, kminek, papryka, chili
  • 3.5 g majeranku (5 łyżeczek) 
  • 100 ml wody
Dodatkowo:
  • osłonka termokurczliwa lub białkowa (u mnie średnica 5,5 cm)

Przygotowanie:

Obrobione, oczyszczone mięso pokroić na kawałki 3×3 cm, każde wg rodzaju przełożyć do pojemnika lub miski, zasypać solą peklową, wymieszać, zamknąć i peklować 3 doby w lodówce. Po tym czasie zmielić – u mnie sitko 4 mm dla obu mięs.

Zapeklowane mięso przełożyć razem do misy, wymieszać z przyprawami i wodą aż będzie się kleić (wyrabiam hakiem do ciast drożdżowych). 

Przygotować osłonki, zgodnie z zaleceniem producenta niektóre trzeba moczyć (info na opakowaniu). Zawiązać jeden koniec osłonki, napełnić ściśle mięsem tak aby nie było pęcherzyków powietrza, zawiązać drugi koniec osłonki, kiełbaski schować do lodówki na 8-12 h.

Kiełbasy umieścić w garnku i zalać zimną wodą, ustawić na palniku na największej mocy. Gdy woda osiągnie temperaturę 75-80oC (lekko będzie „pyrkać”) zmniejszyć moc palnika i parzyć aż wyrób w środku osiągnie 68oC, ciągle utrzymując podaną stałą temperaturę wody 75-80oC. Po tym czasie kiełbasy wyciągnąć z garnka i studzić w zimnej wodzie 10-15 min, następnie przełożyć do lodówki na minimum 12 h.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.