Kasza jaglana zapiekana z nektarynkami

Śniadanie, deser, podwieczorek czy kolacja? Zapiekana kasza jaglana z owocami jest dobra na każdą porę dnia. Zdrowa, pożywna, sycąca i niezwykle ważne: smaczna :) Pyszna z każdymi owocami, dżemem czy konfiturą. Pomysł zapieczenia kaszy z owocami zaczerpnięty z opakowania kaszy jaglanej. Polecam serdecznie :)

Składniki (2 kokilki o śr. 11 cm):

  • 0,5 szklanki kaszy jaglanej
  • 1 szklanka mleka
  • 1-2 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka masła
  • 2 duże nektarynki

Przygotowanie:

Kaszę jaglaną przepłukać na drobnym sicie ciepłą wodą. W garnuszku zagotować mleko z cukrem i masłem, na gotujące się mleko wsypać wypłukaną kaszę jaglaną, zamieszać aby kasza nie przywarła do dna, nakryć pokrywkę, skręcić palnik na malutką moc i gotować kaszę około 15 min. W czasie gotowania nie mieszać. Po tym czasie palnik wyłączyć, kaszę przemieszać i zostawić jeszcze pod przykryciem na około 5 min. W razie potrzeby kaszę dosłodzić do smaku.

Nektarynki umyć, przekroić na pół, wyciągnąć pestki i pokroić w plasterki.

Kokilki wysmarować masłem. Na dno każdej wyłożyć po 1/4 kaszy, ułożyć warstwę nektarynek, rozłożyć resztę kaszy oraz plasterków nektarynek.

Kokilki wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180oC, piec 20-25 min.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.