Pasztet z kaczki z żurawinową galaretką

Kolejny pasztet wykorzystujący mięso z rosołu – tym razem z kaczki, otulony pyszną galaretką żurawinową. I pomyśleć, że to kuchnia resztkowa :) Niedawno otrzymałam od Tradismak paczkę z zestawem do domowego wyrobu pasztetu gdzie znalazłam gotowe kompozycje przypraw do pasztetów, przyprawy, żelatynę jak i małe, zgrabne foremki aluminiowe. Dzięki temu za jednym mieleniem dużej ilości mięsa można rozłożyć sobie masę na kilka części i zrobić każdą część o innym smaku. Serdecznie zapraszam na pasztet z żurawiną :)

Składniki (forma 20x6x7 cm):

Pasztet z kaczki z żurawiną:

Żurawinowa galaretka/mus:

  • 250 ml bulionu, w którym gotowała się kaczka (rosołu)
  • 250 ml żurawiny suszonej lub świeżej
  • 125 ml soku żurawinowego/wiśniowego/wina czerwonego – dla koloru
  • sól, sok z cytryny, pieprz – do smaku
  • 20 ml żelatyny (4 łyżeczki, każda 5 ml)

Przygotowanie:

Ugotowane i obrane z kości mięso z kaczki zmielić na drobnym sitku lub rozdrobnić w malakserze. Do zmielonego mięsa dolać rosołu/bulionu/wody, dodać przyprawę, bułkę tartą i żurawinę, wymieszać. Na końcu dodać żółtko, wymieszać i dodać ubite białko, przemieszać delikatnie.

Masę pasztetową przelać do kokilek lub formy wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Wygładzić i w stawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 175oC, piec około 35-40 min w zależności od wielkości. Pasztet upieczony to zrumieniony ładnie na wierzchu, odchodzący od boków formy. Zostawić do ostygnięcia.

Przygotować galaretkę żurawinową. Bulion zagotować z żurawiną i sokiem, pogotować około 10 min aż żurawina zmięknie, całość zblendować, doprawić do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Do gorącego dodać żelatynę i rozpuścić, nie gotować już z żelatyną. Schłodzić aż będzie bardzo gęste i zacznie tężeć. Z foremki wyjąć upieczony wcześniej pasztet i tą samą foremkę wyłożyć folią, na dno wlać trochę żurawinowej masy, wstawić do lodówki do stężenia (szybko pójdzie), wyłożyć pasztet z kaczki, zalać pozostałą masą tak aby zalały się też boki i góra pasztetu. Wstawić do lodówki aż do całkowitego stężenia.

* można przyprawić swoimi ulubionymi przyprawami, np. sól, pieprz i gałka muszkatołowa

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.