Składniki (forma 20x6x7 cm):
- 300 g ugotowanego mięsa z kaczki
- 1 jajko
- 1/4 szklanki bulionu/rosołu/wody
- 1 łyżka bułki tartej
- 1/3 szklanki żurawiny suszonej
- 4 g przyprawy do pasztetu – typ kogutek *
Żurawinowa galaretka/mus:
- 250 ml bulionu, w którym gotowała się kaczka (rosołu)
- 250 ml żurawiny suszonej lub świeżej
- 125 ml soku żurawinowego/wiśniowego/wina czerwonego – dla koloru
- sól, sok z cytryny, pieprz – do smaku
- 20 ml żelatyny (4 łyżeczki, każda 5 ml)
Przygotowanie:
Ugotowane i obrane z kości mięso z kaczki zmielić na drobnym sitku lub rozdrobnić w malakserze. Do zmielonego mięsa dolać rosołu/bulionu/wody, dodać przyprawę, bułkę tartą i żurawinę, wymieszać. Na końcu dodać żółtko, wymieszać i dodać ubite białko, przemieszać delikatnie.
Masę pasztetową przelać do kokilek lub formy wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Wygładzić i w stawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 175oC, piec około 35-40 min w zależności od wielkości. Pasztet upieczony to zrumieniony ładnie na wierzchu, odchodzący od boków formy. Zostawić do ostygnięcia.
Przygotować galaretkę żurawinową. Bulion zagotować z żurawiną i sokiem, pogotować około 10 min aż żurawina zmięknie, całość zblendować, doprawić do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Do gorącego dodać żelatynę i rozpuścić, nie gotować już z żelatyną. Schłodzić aż będzie bardzo gęste i zacznie tężeć. Z foremki wyjąć upieczony wcześniej pasztet i tą samą foremkę wyłożyć folią, na dno wlać trochę żurawinowej masy, wstawić do lodówki do stężenia (szybko pójdzie), wyłożyć pasztet z kaczki, zalać pozostałą masą tak aby zalały się też boki i góra pasztetu. Wstawić do lodówki aż do całkowitego stężenia.
* można przyprawić swoimi ulubionymi przyprawami, np. sól, pieprz i gałka muszkatołowa