Cytrynowy sernik na zimno z masą malinową

Maliny na moich krzaczkach łapią jeszcze ostatnie promienie słońca i co jakiś czas po kolei dojrzewają. W tym roku mogę się już cieszyć obfitszymi zbiorami, moje maliny podrosły i dają piękne owoce w zadowalającej ilości. Idealnie skomponowały się z cytrynową masą jogurtową w prostym serniku na zimno. Jest pyszny :)

Składniki (forma 30 cm x 24 cm):

Masa jogurtowo-cytrynowa:
  • 800 g jogurtu greckiego/naturalnego
  • 2 galaretki cytrynowe
  • sok z połowy cytryny
  • 0,5 szklanki cukru pudru (lub do smaku)
Masa malinowa:
  • 300 g malin
  • 50 ml wody
  • 2-3 łyżki cukru
  • 2 łyżeczki żelatyny
Masa śmietanowa:
  • 350 ml śmietanki kremówki
  • 2-3 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżeczki żelatyny
Malinowe rozetki:
  • 2 łyżki masy malinowej
  • 1/3 masy śmietanowej
Dodatkowo:
  • herbatniki lub biszkopty na spód

Przygotowanie:

Formę wyłożyć papierem do pieczenia, na spód wyłożyć warstwę herbatników lub biszkoptów.

Przygotować masę cytrynową: 2 galaretki rozpuścić w 1 szklance gorącej wody, zostawić do ostudzenia. Do miski przełożyć jogurty, dodać cukier puder, sok z cytryny i ostudzone galaretki. Zmiksować, odstawić na chwilę aby zaczęło tężeć – masą zalać herbatniki/biszkopty ułożone na spodzie. Wstawić do lodówki aby stężało.

Przygotować masę malinową: maliny przełożyć do rondelka, dodać cukier i wodę, zagotować i pogotować aż maliny się rozpadną. Maliny przetrzeć przez sitko, pestki wyrzucić a do reszty gorących malin dodać żelatynę, rozpuścić i pozostawić do lekkiego stężenia. Stężałą masę wylać na masę cytrynową, zostawiając 2 łyżki masy do rozetek. Formę schować do lodówki.

Kremówkę ubić z cukrem pudrem. Żelatynę namoczyć w 1 łyżce wody, gdy napęcznieje rozpuścić w mikrofali lub w kąpieli wodnej. Żelatynę zahartować – dodać do niej 2 łyżki ubitej kremówki, wymieszać i ubijając kremówkę wlać zahartowaną żelatynę, zmiksować. Wylać 2/3 masy śmietanowej na masę malinową. Do pozostałej 1/3 masy śmietanowej dodać odłożone wcześniej 2 łyżki masy malinowej i zmiksować. Gdy masa już będzie stabilna przełożyć do woreczka z ozdobną tylką i wycisnąć rozetki na serniku. Schłodzić.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *