Składniki (forma 30 cm x 24 cm):
- 800 g jogurtu greckiego/naturalnego
- 2 galaretki cytrynowe
- sok z połowy cytryny
- 0,5 szklanki cukru pudru (lub do smaku)
- 300 g malin
- 50 ml wody
- 2-3 łyżki cukru
- 2 łyżeczki żelatyny
- 350 ml śmietanki kremówki
- 2-3 łyżki cukru pudru
- 2 łyżeczki żelatyny
- 2 łyżki masy malinowej
- 1/3 masy śmietanowej
- herbatniki lub biszkopty na spód
Przygotowanie:
Przygotować masę cytrynową: 2 galaretki rozpuścić w 1 szklance gorącej wody, zostawić do ostudzenia. Do miski przełożyć jogurty, dodać cukier puder, sok z cytryny i ostudzone galaretki. Zmiksować, odstawić na chwilę aby zaczęło tężeć – masą zalać herbatniki/biszkopty ułożone na spodzie. Wstawić do lodówki aby stężało.
Przygotować masę malinową: maliny przełożyć do rondelka, dodać cukier i wodę, zagotować i pogotować aż maliny się rozpadną. Maliny przetrzeć przez sitko, pestki wyrzucić a do reszty gorących malin dodać żelatynę, rozpuścić i pozostawić do lekkiego stężenia. Stężałą masę wylać na masę cytrynową, zostawiając 2 łyżki masy do rozetek. Formę schować do lodówki.
Kremówkę ubić z cukrem pudrem. Żelatynę namoczyć w 1 łyżce wody, gdy napęcznieje rozpuścić w mikrofali lub w kąpieli wodnej. Żelatynę zahartować – dodać do niej 2 łyżki ubitej kremówki, wymieszać i ubijając kremówkę wlać zahartowaną żelatynę, zmiksować. Wylać 2/3 masy śmietanowej na masę malinową. Do pozostałej 1/3 masy śmietanowej dodać odłożone wcześniej 2 łyżki masy malinowej i zmiksować. Gdy masa już będzie stabilna przełożyć do woreczka z ozdobną tylką i wycisnąć rozetki na serniku. Schłodzić.