Przedstawiam Wam cudowną surówkę z białej kapusty w zalewie słodko-kwaśnej. W blogosferze można ją spotkać pod nazwą „jak u Chińczyka”. Zawsze gdy czytałam o tej surówce uśmiech pojawiał mi się na twarzy i zastanawiałam się czy cała blogosfera je u tego samego Chińczyka :D Także powiem Wam szczerze, że nie wiem jaki jest oryginalny smak takiej surówki – nawet mnie to dziwi, bo przecież w kuchni Chińskiej nie ma surówek, pewnie to dostosowanie się pod polską klientele, która nie wyobraża sobie obiadu bez surówki. Reasumując, bez względu czy to ten przepis i ten jedyny smak, surówka jest przepyszna. Chrupiąca, słodko-kwaśna, z każdym dniem coraz lepsza. Skorzystałam z przepisu Smacznej Pyzy dodając jedynie do zalewy odrobinę oleju sezamowego, który nadał niezwykłego aromatu i tego chińskiego „czegoś” w surówce.
Składniki:
- 500 g białej kapusty
- 1 średnia marchewka
- 1 mała cebula
Zalewa:
- 50 ml wody
- 50 ml octu spirytusowego 10% (czasami robię również z jabłkowym albo mieszankę z ryżowym)
- 50 ml oleju
- 50 g cukru
- 1/4 łyżeczki soli
- kilka kropli oleju sezamowego
Przygotowanie:
Kapustę poszatkować, umytą i obraną marchew zetrzeć na tarce, cebulę drobno pokroić w cienkie piórka. Warzywa przełożyć do miski i wymieszać.
W rondelku umieścić wszystkie składniki zalewy, zagotować aż cukier się rozpuści. Gorącą zalewą zalać warzywa i wymieszać ugniatając. Całość przykryć i wstawić do lodówki aż się przegryzie.
Surówkę można przechowywać kilka dni w lodówce, z każdym kolejnym dniem jest coraz lepsza.
Smacznego!