Pikantny pasztet drobiowy z galaretką chili

Przyrządzając pasztet z żurawinową galaretką zrobiłam również drugą wersję pikantną, z płatkami chili – dla mojego męża. Jest to kolejny wyrób w którym skorzystałam z zestawu od Tradismak do wyrobu domowego pasztetu. Mąż zachwycony, w końcu to chili :D

Składniki (forma 20x6x7 cm):

Pikantny pasztet drobiowy:
  • 300 g ugotowanego mięsa drobiowego z rosołu
  • 1 jajko
  • 1/4 szklanki bulionu/rosołu/wody
  • 1 łyżka bułki tartej
  • 1 łyżeczka płatków chili lub 1/2 pokrojonej ostrej papryczki
  • 6 g przyprawy Smaczuś pikantny *
Galaretka chili:
  • 375 ml bulionu po gotowaniu mięsa do pasztetu (rosołu) dobrze doprawionego
  • 1 łyżeczka płatków chili (lub mniej) do smaku
  • 25 g żelatyny

Przygotowanie:

Ugotowane i obrane z kości mięso zmielić na drobnym sitku lub rozdrobnić w malakserze. Do zmielonego mięsa dolać rosołu/bulionu/wody, dodać przyprawę, bułkę tartą, wymieszać. Na końcu dodać żółtko, wymieszać i dodać ubite białko, przemieszać delikatnie.

Masę pasztetową przelać do kokilek lub formy wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Wygładzić i w stawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 175oC, piec około 35-40 min w zależności od wielkości. Pasztet upieczony to zrumieniony ładnie na wierzchu, odchodzący od boków formy. Zostawić do ostygnięcia.

Przygotować galaretkę chili. Bulion zagotować z płatkami chili. Do gorącego dodać żelatynę i rozpuścić, nie gotować już z żelatyną. Schłodzić aż będzie bardzo gęste i zacznie tężeć. Dzięki temu płatki chili będą równomiernie rozłożone w galaretce. Z foremki wyjąć upieczony wcześniej pasztet i tą samą foremkę wyłożyć folią, na dno wlać trochę tężejącej galaretki, wstawić do lodówki do stężenia (szybko pójdzie), wyłożyć pasztet, zalać pozostałą masą tak aby zalały się też boki i góra pasztetu. Wstawić do lodówki aż do całkowitego stężenia.

* można przyprawić swoimi ulubionymi przyprawami, np. sól, pieprz i gałka muszkatołowa

Smacznego!

Dodaj komentarz