Sałatka z buraczków, z jabłkiem i cebulką

Wspaniała sałatka z wykorzystaniem buraczków, z jabłkiem i cebulką. Do jej przygotowania użyłam buraczków podłużnych, które wcześniej ugotowałam w szybkowarze – miały być na barszczyk ale plany się zmieniły i powstała pyszna sałatka. Do takiej sałatki idealnie nadadzą się buraczki już przygotowane na zimę, na przykład z tego przepisu – pomijamy wtedy gotowanie buraków, co bez szybkowara gotowanie takiej małej ilości buraków jest dość czasochłonne oraz pamiętamy iż raz doprawione przed pasteryzowaniem, nie wymagają podwójnego doprawienia. Wystarczy tylko wtedy dodać jabłko i cebulkę, wymieszać i ewentualnie doprawić na koniec. Polecam serdecznie :)

Składniki:

  • 0,5 kg ugotowanych/upieczonych buraczków
  • 1 jabłko
  • 1 średnia cebula (użyłam cukrowej)
  • 1 łyżka octu winnego
  • sól, cukier, pieprz

Przygotowanie:

Buraczki zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Jabłko obrać, wyciąć gniazdo nasienne i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Starte buraczki, jabłko i cebulkę wymieszać razem, dodać ocet i przyprawić do smaku cukrem, pieprzem i solą.

* buraczki gotowałam w szybkowarze – wyszorowałam i wraz ze skórką gotowałam 20 min na poziomie z wysokim ciśnieniem. Można również ugotować na parze lub tradycyjnie w wodzie – w zależności od wielkości około 1 godziny, do miękkości. Można także upiec w piekarniku – zawinięte w folię aluminiową lub w żaroodpornym naczyniu z pokrywą, około 1 godz w temp. 200o

** do tej sałatki można również wykorzystać buraczki przygotowane wcześniej na zimę, wystarczy do domowych buraczków dodać jabłko i cebulkę oraz ewentualnie doprawić do smaku

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.