Kaczka pieczona z jabłkami

Kaczka w najprostszej postaci – sól, pieprz, majeranek i jabłka. Taki nasz świąteczny lub niedzielny obiad. Podana z pieczonymi przy okazji ziemniakami i sałatką z buraczków. A jak zostanie Wam troszkę mięsa to koniecznie zróbcie pierogi z pieczoną kaczką. Polecam serdecznie :)

Składniki:

  • kaczka (u mnie 2,5 kg)
  • sól, pieprz, majeranek
  • 3 jabłka
  • 1 cebula mała

Przygotowanie:

Kaczkę oczyścić, umyć, natrzeć solą, pieprzem i majerankiem z zewnątrz i od wewnątrz.

Jabłka obrać, pokroić w ćwiartki, cebulkę obrać i pokroić w ósemki. Do środka kaczki włożyć cząstki z 2 jabłek i połowę cebulki. Kuper kaczki spiąć wykałaczką lub zawiązać nóżki tak, aby farsz nie wypływał podczas pieczenia. Kaczkę ułożyć w naczyniu żaroodpornym piersią do dołu, obłożyć resztą jabłek i cebulki. Wstawić na 24 h do lodówki, aby kaczka skruszała.

Kaczkę wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 200oC, po 20 minutach zmniejszyć temperaturę do 180oC i piec dalej kolejne 1,5 – 2 godziny (w zależności od wagi kaczki) aż kaczka będzie miękka. W trakcie pieczenia polewać wytapiającym się tłuszczem, w połowie pieczenia kaczkę obrócić aby z drugiej strony skórka się również zarumieniła. Gdyby za mocno nabierała koloru – przykryć pokrywką od naczynia lub folią aluminiową. Upieczoną kaczkę zawsze zostawiam jeszcze w gorącym, wyłączonym piekarniku na 20-30 min.

Podczas pieczenia kaczki warto pod spodem wstawić blaszkę z ziemniakami pokrojonymi na ćwiartki, oprószonymi solą i ziołami np. tymiankiem.

Smacznego!

Dodaj komentarz