Składniki:
- kaczka (u mnie 2,5 kg)
- sól, pieprz, majeranek
- 3 jabłka
- 1 cebula mała
Przygotowanie:
Jabłka obrać, pokroić w ćwiartki, cebulkę obrać i pokroić w ósemki. Do środka kaczki włożyć cząstki z 2 jabłek i połowę cebulki. Kuper kaczki spiąć wykałaczką lub zawiązać nóżki tak, aby farsz nie wypływał podczas pieczenia. Kaczkę ułożyć w naczyniu żaroodpornym piersią do dołu, obłożyć resztą jabłek i cebulki. Wstawić na 24 h do lodówki, aby kaczka skruszała.
Kaczkę wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 200oC, po 20 minutach zmniejszyć temperaturę do 180oC i piec dalej kolejne 1,5 – 2 godziny (w zależności od wagi kaczki) aż kaczka będzie miękka. W trakcie pieczenia polewać wytapiającym się tłuszczem, w połowie pieczenia kaczkę obrócić aby z drugiej strony skórka się również zarumieniła. Gdyby za mocno nabierała koloru – przykryć pokrywką od naczynia lub folią aluminiową. Upieczoną kaczkę zawsze zostawiam jeszcze w gorącym, wyłączonym piekarniku na 20-30 min.
Podczas pieczenia kaczki warto pod spodem wstawić blaszkę z ziemniakami pokrojonymi na ćwiartki, oprószonymi solą i ziołami np. tymiankiem.