Uwielbiamy rurki waflowe z nadzieniem. Moja lista gotowych słodyczy jest bardzo krótka i rzadko można u nas spotkać coś, co nie jest domowym wyrobem lecz takie rurki od czasu do czasu cieszą się powodzeniem. Kiedy ze wszelkich stron kusili ciastem bez pieczenia z użyciem rurek waflowych od razu wiedziałam, że też je przygotuje. U mnie w wersji z truskawkami i galaretką, masą kremową przełamaną sokiem z cytryny. Ciasto wychodzi rewelacyjne, po stężeniu i kiedy rurki zmiękną pięknie się kroi i ładnie prezentuje na stole. Korzystałam z przepisu
I love bake, dziękuję bardzo i dalej puszczam w świat!
Składniki:
Masa kremowa:
- 600 ml kremówki
- 250 g mascarpone
- 2-3 łyżki cukru pudru
- sok wyciśnięty z połowy cytryny
- 2 łyżeczki żelatyny
Dodatkowo:
- 1 duże opakowanie herbatników
- rurki waflowe z nadzieniem (dowolny smak)
- 500 g truskawek
- 1 opakowanie galaretki truskawkowej
Przygotowanie:
Żelatynę zalać 1/4 szklanki wody i zostawić do napęcznienia. Po ubiciu masy kremowej, żelatynę rozpuścić w mikrofali lub kąpieli wodnej. W misie miksera umieścić schłodzoną kremówkę oraz serek mascarpone i ubić na wolnych obrotach na gęsty krem, dodać cukier puder, sok z cytryny i zmiksować do połączenia. Na końcu dodać zahartowaną żelatynę (do rozpuszczonej żelatyny dodać 2 łyżki ubitej masy śmietanowej, wymieszać) i ponownie zmiksować.
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, na dno ułożyć pierwszą warstwę herbatników, wyłożyć połowę masy kremowej, ułożyć rurki waflowe, wyłożyć 2/3 pozostałej masy kremowej, rozłożyć ponownie warstwę herbatników i wyłożyć na wierzch pozostałą ostatnią część masy kremowej. Blachę wstawić na chwilę do lodówki aby masa stężała. W tym czasie przygotować truskawki – umyć, odszypułkować i pokroić. Galaretkę rozpuścić zgodnie z przepisem na pakowaniu, ostudzić i wstawić do lodówki do lekkiego stężenia.
Na cieście rozłożyć umyte, odszypułkowane i pokrojone truskawki (połówki, grube plastry lub w nawet w całości) i zalać tężejącą galaretką. Ciasto wstawić na kilka godzin do lodówki aby herbatniki i rurki zmiękły, najlepiej na całą noc.
Smacznego!
Related