Kremowe ciasto z rurkami waflowymi i truskawkami

Uwielbiamy rurki waflowe z nadzieniem. Moja lista gotowych słodyczy jest bardzo krótka i rzadko można u nas spotkać coś, co nie jest domowym wyrobem lecz takie rurki od czasu do czasu cieszą się powodzeniem. Kiedy ze wszelkich stron kusili ciastem bez pieczenia z użyciem rurek waflowych od razu wiedziałam, że też je przygotuje. U mnie w wersji z truskawkami i galaretką, masą kremową przełamaną sokiem z cytryny. Ciasto wychodzi rewelacyjne, po stężeniu i kiedy rurki zmiękną pięknie się kroi i ładnie prezentuje na stole. Korzystałam z przepisu I love bake, dziękuję bardzo i dalej puszczam w świat!

Składniki:

Masa kremowa:
  • 600 ml kremówki
  • 250 g mascarpone
  • 2-3 łyżki cukru pudru
  • sok wyciśnięty z połowy cytryny
  • 2 łyżeczki żelatyny
Dodatkowo:
  • 1 duże opakowanie herbatników
  • rurki waflowe z nadzieniem (dowolny smak)
  • 500 g truskawek
  • 1 opakowanie galaretki truskawkowej

Przygotowanie:

Żelatynę zalać 1/4 szklanki wody i zostawić do napęcznienia. Po ubiciu masy kremowej, żelatynę rozpuścić w mikrofali lub kąpieli wodnej. W misie miksera umieścić schłodzoną kremówkę oraz serek mascarpone i ubić na wolnych obrotach na gęsty krem, dodać cukier puder, sok z cytryny i zmiksować do połączenia. Na końcu dodać zahartowaną żelatynę (do rozpuszczonej żelatyny dodać 2 łyżki ubitej masy śmietanowej, wymieszać) i ponownie zmiksować.

Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, na dno ułożyć pierwszą warstwę herbatników, wyłożyć połowę masy kremowej, ułożyć rurki waflowe, wyłożyć 2/3 pozostałej masy kremowej, rozłożyć ponownie warstwę herbatników i wyłożyć na wierzch pozostałą ostatnią część masy kremowej. Blachę wstawić na chwilę do lodówki aby masa stężała. W tym czasie przygotować truskawki – umyć, odszypułkować i pokroić. Galaretkę rozpuścić zgodnie z przepisem na pakowaniu, ostudzić i wstawić do lodówki do lekkiego stężenia.

Na cieście rozłożyć umyte, odszypułkowane i pokrojone truskawki (połówki, grube plastry lub w nawet w całości) i zalać tężejącą galaretką. Ciasto wstawić na kilka godzin do lodówki aby herbatniki  i rurki zmiękły, najlepiej na całą noc.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *