Biała Pavlova

Uwielbiamy beziki i wszystko co bezowe. Tak też jest w przypadku słynnego deseru Pavlova – pysznego blatu bezowego chrupiącego z wierzchu i piankowego w środku. Przepis na domową bezę zaczerpnęłam ze strony Moje Wypieki, wielokrotnie sprawdzony już przeze mnie i zawsze się udaje. Blat bezowy można przygotować dzień wcześniej a kolejnego dnia dopiero udekorować. Zawsze piekę wieczorem i pozostawiam na noc w uchylonym piekarniku aby spokojnie zdążyła w swoim tempie beza wystygnąć. Dodatkowo śmietanę kremówkę utrwaliłam żelatyną, aby śmietanka nie puszczała wody i nie namoczyła bezy. Dzięki temu nawet na kolejny dzień beza pozostała chrupiąca. Serdecznie polecam :)

Składniki:

  • 6 białek (240 g)
  • 300 g cukru
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka białego octu lub soku z cytryny
Dodatkowo:
  • 350 ml śmietany kremówki (ubić już bez dodatku cukru)
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • świeże owoce

Przygotowanie:

Białka umieścić w misie miksera i ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę. Ciągle ubijając dodawać po łyżce cukru aż do uzyskania błyszczącej piany, dodać ocet lub sok z cytryny, ubić. Na końcu dodać przesianą mąkę ziemniaczaną i wymieszać delikatnie już szpatułką.

Na blasze z wyposażenia piekarnika rozłożyć papier do pieczenia, narysować okręg o średnicy 26 cm (beza wyjdzie większa ale niższa, można zrobić 23 cm). Wyłożyć masę bezową, uformować okrąg, boki wyrównać łyżką lub szpatułką ku górze.

Piekarnik nagrzać do temperatury 180oC, wstawić blachę, po 5 minutach zmniejszyć temperaturę do 140oC i piec 1,5 h. Po tym czasie piekarnik wyłączyć, drzwiczki uchylić i pozostawić bezę do wystudzenia.

Żelatynę zalać 1/4 szklanki wody i pozostawić do napęcznienia. Kremówkę ubić. Napęczniałą żelatynę rozpuścić w kąpieli wodnej lub w mikrofali, zahartować – dodać do rozpuszczonej żelatyny łyżkę kremówki, wymieszać i taką wlać do ubitej kremówki. Zmiksować do połączenia. Kremówkę wyłożyć na bezę i udekorować świeżymi owocami.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *