Składniki:
- 6 białek (240 g)
- 300 g cukru
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka białego octu lub soku z cytryny
- 350 ml śmietany kremówki (ubić już bez dodatku cukru)
- 2 łyżeczki żelatyny
- świeże owoce
Przygotowanie:
Na blasze z wyposażenia piekarnika rozłożyć papier do pieczenia, narysować okręg o średnicy 26 cm (beza wyjdzie większa ale niższa, można zrobić 23 cm). Wyłożyć masę bezową, uformować okrąg, boki wyrównać łyżką lub szpatułką ku górze.
Piekarnik nagrzać do temperatury 180oC, wstawić blachę, po 5 minutach zmniejszyć temperaturę do 140oC i piec 1,5 h. Po tym czasie piekarnik wyłączyć, drzwiczki uchylić i pozostawić bezę do wystudzenia.
Żelatynę zalać 1/4 szklanki wody i pozostawić do napęcznienia. Kremówkę ubić. Napęczniałą żelatynę rozpuścić w kąpieli wodnej lub w mikrofali, zahartować – dodać do rozpuszczonej żelatyny łyżkę kremówki, wymieszać i taką wlać do ubitej kremówki. Zmiksować do połączenia. Kremówkę wyłożyć na bezę i udekorować świeżymi owocami.