Kisiel domowy z truskawkami

Odkąd zrobiłam pierwszy raz domowy kisiel już ani razu nie przygotowałam takiego z torebki. Nic nie umywa się do tego przyrządzonego w domu, o konsystencji jakiej lubimy, z owocami lub bez, posłodzony ile kto lubi. Może być z mrożonych owoców lub ze świeżych, pyszny jest też z wiśni w zalewie lub owoców leśnych, a nawet z jabłek. Jego zrobienie nie zajmuje wcale więcej czasu aniżeli wymieszanie takiego z opakowania. Z podanej ilości wychodzi jedna porcja o pojemności około 250 ml. Polecam szczerze :) Taki przepis, tylko z owoców leśnych, jest na stronie Moje Wypieki.

Składniki:

  • 100 g truskawek (świeże lub mrożone)
  • pół szklanki wody
  • cukier (u mnie 2 łyżeczki)
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • kilka kropel soku z cytryny

Przygotowanie:

Truskawki, wodę (odrobinę zachować aby rozrobić później mąkę ziemniaczaną), sok z cytryny i cukier umieścić w garnuszku. Zagotować i pogotować chwilkę aż truskawki się lekko rozpadną a woda, w której gotowały się truskawki nabierze truskawkowego smaku. Spróbować – w razie czego dosłodzić.

Mąkę ziemniaczaną rozrobić w pozostawionej wodzie. Garnuszek na chwilę zdjąć z palnika, dodać rozrobioną mąkę ziemniaczaną, wymieszać delikatnie aby nie było grudek. Postawić ponownie na palniku i pogotować chwilę aby kisiel stracił posmak surowej mąki. Przelać do pucharków i się delektować :)

* Jeśli ktoś lubi bardziej gęstą konsystencję można dać troszkę więcej mąki ziemniaczanej. W gotowych saszetkach jest 40 g proszku na 500 ml wody. Natomiast jedna łyżeczka mąki ziemniaczanej to 3 g. Dostosujcie do swojego gustu.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.