Pasta z bobu w wersji na ostro, z chili. Przygotowuje się ją zupełnie tak samo jak tą z natką pietruszki. Fantastyczny dodatek do pieczywa!
Składniki:
- pół szklanki ugotowanego i obranego bobu
- 2 łyżki oliwy (użyłam czosnkowej)
- 1 łyżeczka jogurtu naturalnego
- 1 ząbek czosnku
- sól i pieprz
- posiekane pół papryczki chilli lub suszone płatki chilli
Przygotowanie:
Bób umieścić w malakserze, dodać oliwę, jogurt, czosnek (dałam już przeciśnięty przez praskę). Wszystko zmiksować na gładką pastę. W razie potrzeby dodać więcej oliwy lub jogurtu, tak aby otrzymać konsystencję wg własnego gustu. Na końcu dodać posiekaną papryczkę chili lub suszone płatki chili, przyprawić solą i pieprzem. Wymieszać. Pastę przechowywać w lodówce, podobno maksymalnie 2 dni – nie dane było mi to sprawdzić.
Smacznego!