Pasta z bobu, z chili

Pasta z bobu w wersji na ostro, z chili. Przygotowuje się ją zupełnie tak samo jak tą z natką pietruszki. Fantastyczny dodatek do pieczywa!

Składniki:

  • pół szklanki ugotowanego i obranego bobu
  • 2 łyżki oliwy (użyłam czosnkowej)
  • 1 łyżeczka jogurtu naturalnego
  • 1 ząbek czosnku
  • sól i pieprz
  • posiekane pół papryczki chilli lub suszone płatki chilli

Przygotowanie:

Bób umieścić w malakserze, dodać oliwę, jogurt, czosnek (dałam już przeciśnięty przez praskę). Wszystko zmiksować na gładką pastę. W razie potrzeby dodać więcej oliwy lub jogurtu, tak aby otrzymać konsystencję wg własnego gustu. Na końcu dodać posiekaną papryczkę chili lub suszone płatki chili, przyprawić solą i pieprzem. Wymieszać. Pastę przechowywać w lodówce, podobno maksymalnie 2 dni – nie dane było mi to sprawdzić.
Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.