Składniki:
- 1 kg śliwek (użyłam pozostałość z sokownika po przygotowaniu soku)
- 3/4 szklanki cukru (lub więcej w zależności od upodobania)
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1/3 łyżeczki mielonych goździków
Przygotowanie:
Uszykować garnek, na garnek nałożyć durszlak. Śliwki po odparowaniu soku przełożyć na durszlak i przetrzeć – na durszlaku zostaną pestki.
Do musu śliwkowego dodać cukier, cynamon i goździki, zagotować. W razie potrzeby dodać więcej cukru. Mus przełożyć do wypieczonych słoiczków. Wytrzeć do sucha brzegi słoików i mocno zakręcić zakrętki.
Gotowe słoiki pasteryzować tradycyjnie w gorącej wodzie (20 min od momentu zagotowania wody) lub w piekarniku (140oC, 30 min od momentu nagrzania piekarnika). Po zapasteryzowaniu ułożyć do ostudzenia do góry dnem.
Sposób z wykorzystaniem świeżych owoców:
Umyte śliwki wydrylować, przełożyć do garnka i zasypać cukrem. Odstawić aby śliwki puściły sok i cukier się rozpuścił. Śliwki przecedzić przez sito – sok wykorzystać na bieżąco do przygotowania napoju lub zagotować i przelać do słoiczków, zapasteryzować.
Do śliwek dodać cynamon i goździki, zagotować. Następnie skręcić palnik i podgotować śliwki aż się rozpadną i mus troszkę zgęstnieje. W razie potrzeby dosłodzić. Mus przełożyć do wypieczonych słoiczków. Wytrzeć do sucha brzegi słoików i mocno zakręcić zakrętki.
Gotowe słoiki pasteryzować tradycyjnie w gorącej wodzie (20 min od momentu zagotowania wody) lub w piekarniku (140oC, 30 min od momentu nagrzania piekarnika). Po zapasteryzowaniu ułożyć do ostudzenia do góry dnem.
Wyparzanie słoików i nakrętek:
Porządnie umyte, niewyszczerbione słoiki wstawić na kratkę z wyposażenia piekarnika. Wstawiamy do zimnego piekarnika. Piekarnik ustawić na 105oC i wyparzać słoiki około 15 – 20 min. Najlepiej dżem nakładać do świeżo wyparzonych słoików. Nakrętki wyparzam z garnku z wrzącą wodą lub obok słoików w piekarniku.
Pasteryzowanie w piekarniku:
Od kilku lat pasteryzuję przetwory w piekarniku. Jest to zdecydowanie wygodniejszy sposób aniżeli pasteryzacja w garnku z wodą. Do zimnego piekarnika na kratkę z wyposażenia piekarnika układam przetwory, nastawiam 140oC i pasteryzuję przetwory licząc czas od momentu nagrzania piekarnika.