Pyszny i bardzo aromatyczny kalafior pieczony w jogurcie to świetny dodatek do dania głównego jak i sam może samodzielnie stanowić danie główne. Dzięki marynacie jogurtowej na wierzchu kalafiora tworzy się aromatyczna skorupka, która nadaje swoisty charakter, jakby nie spojrzeć, dosyć mdłemu warzywu. Przepis zaczerpnięty ze strony Vito gryzie z niewielkimi zmianami. Polecam serdecznie :)
Składniki:
- kalafior średniej wielkości
Marynata:
- 200 g jogurtu naturalnego lub greckiego
- 2 łyżki oleju z prażonych nasion sezamu lub 1 łyżka pasty tahini
- 2 łyżeczki cukru
- 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
- 1/2 łyżeczki papryki słodkiej wędzonej
- 1/2 łyżeczki papryki słodkiej lub ostrej
- 1/4 łyżeczki pieprzu np. cayenne
- sok z połowy cytryny,
- 1/4 łyżeczki kminu
Przygotowanie:
Kalafior oczyścić z liści, umyć. W garnku zagotować wodę z solą i odrobiną cukru, do wrzątku włożyć kalafior i obgotować 5 min. Kalafior wyjąć i pozostawić na chwilę do obcieknięcia.
Wszystkie składniki marynaty wymieszać w miseczce.
Blachę z wyposażenia piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia lub matą teflonową, położyć obcieknięty kalafior i dokładnie posmarować całego marynatą.
Blachę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180oC i piec kalafior 40 min. Pierwsze 30 min piekłam z termoobiegiem, na ostatnie 10 min włączyłam dodatkowo grzałkę górną aby kalafior się ładnie przyrumienił.
Smacznego!