W poprzednim wpisie pokazałam Wam serek topiony, naturalny bez żadnych dodatków. Gdy go robiłam z tej porcji to masę podzieliłam na dwie części i jedną zostawiłam naturalną a do drugiej dodałam szczypiorek. Wyszły dwa pyszne smaki, które można modyfikować dodając przeróżne dodatki. Polecam, zróbcie sobie swój domowy serek topiony :)
Składniki:
- 500 g twarogu (najlepszy tłusty)
- 5 g sody
- 5 g soli
- 85 g masła (nie dałam)
- łyżka świeżego lub suszonego szczypiorku
Przygotowanie:
Twaróg umieścić w misce, rozkruszyć widelcem i obsypać sodą wraz z solą. Teraz powinien być pozostawiony na co najmniej 12 h aby uległ procesowi gliwienia – czyli rozkładowi w mazistą masę z charakterystyczną wonią. Pomijam w tym wypadku ten krok aby otrzymać delikatny, pachnący serek topiony, który z przyjemnością zje moja córcia. W smaku przypominający te wszystkie gotowe możliwe do kupienia.
Miskę z twarogiem umieścić nad garnkiem z wodą i w kąpieli wodnej rozpuścić twaróg aż będzie kremowy i bez grudek. Dodać masło jeśli go używamy i szczypiorek. Serek wymieszać i przelać do pojemniczków lub słoiczków, nakryć folią, tak aby przylegała do serka – nie utworzy się kożuch. Serek trzymać w lodówce.
Smacznego!