Dynia makaronowa – spaghetti squash pierwszy raz zagościła na naszym stole. Byłam niezwykle ciekawa czy rzeczywiście upieczona dynia tego gatunku zamieni się za sprawą widelca w dyniowy makaron. I to prawda :) Kilka ruchów widelcem i niezwykle zdrowy dodatek do dania gotowy. Jeśli spotkacie dynię makaronową, nie zawahajcie się jej kupić :)
Składniki:
- dynia makaronowa
- oliwa z oliwek lub olej
- sól i pieprz, ulubione zioła
- 0,5 szklanki wody
Przygotowanie:
Dynię umyć, ostrym nożem przeciąć wzdłuż na pół. Łyżką wybrać środek z pestkami, miąższ delikatnie posmarować oliwą z oliwek lub olejem i oprószyć solą, pieprzem i/lub ulubionymi ziołami.
Dynię ułożyć rozcięciem na blasze z wyposażenia piekarnika wyścielonej matą teflonową lub papierem do pieczenia lub ułożyć w naczyniu żaroodpornym, wlać 0,5 szklanki wody na dno i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180oC. W zależności od rozmiaru piec 45-60 min. Dynia jest gotowa kiedy da się lekko wbić łopatkę lub widelec.
Upieczoną dynię poszarpać widelcem, podawać jako dodatek do sosów niczym makaron.
Smacznego!