Składniki:
- 1 dynia makaronowa
- oliwa z oliwek lub olej
- 2 piersi z kurczaka
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 400 g pomidorów (świeże lub z puszki)
- sól, pieprz, bazylia, kolendra (świeża lub suszona)
- tarty ser i natka pietruszki do posypania
Przygotowanie:
Dynię ułożyć rozcięciem na blasze z wyposażenia piekarnika wyścielonej matą teflonową lub papierem do pieczenia lub ułożyć w naczyniu żaroodpornym, wlać 0,5 szklanki wody na dno i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180oC. W zależności od rozmiaru piec 45-60 min. Dynia jest gotowa kiedy da się lekko wbić łopatkę lub widelec. Upieczoną dynię poszarpać widelcem.
Cebulę pokroić w kostkę, czosnek drobno posiekać. Piersi z kurczaka pokroić w kostkę, oprószyć solą i pieprzem. Na głębokiej patelni rozgrzać odrobinę oliwy z oliwek lub oleju i podsmażyć pokrojone piersi z kurczaka. Dołożyć cebulę i podsmażyć razem aż będzie złocista, dodać czosnek i krótko razem podsmażyć. Dodać pokrojone świeże pomidory lub pomidory z puszki i całość poddusić aż pomidory się rozpadną, nadmiar płynów odparuje i sos się zagęści. Doprawić do smaku solą, pieprzem, bazylią i kolendrą.
Na talerz wyłożyć makaron dyniowy, na wierzch wyłożyć kurczaka z pomidorami, posypać tartym serem i natką pietruszki.