Dynia makaronowa z kurczakiem i pomidorami

Dynia makaronowa – pyszny warzywny „makaron” z dodatkiem kurczaka w pomidorowym sosie. Danie lekkie, zdrowe i pyszne. Nigdy nie byłam wielką fanką dyni, natomiast ten gatunek mnie bardzo zaskoczył, nie tylko formą ale też i smakiem. Wbrew pozorom nie jest mdła, a lekko słodkawa. Z pewnością jeszcze nie raz w innej odsłonie zagości u nas na stole :)

Składniki:

  • 1 dynia makaronowa
  • oliwa z oliwek lub olej
  • 2 piersi z kurczaka
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 400 g pomidorów (świeże lub z puszki)
  • sól, pieprz, bazylia, kolendra (świeża lub suszona)
  • tarty ser i natka pietruszki do posypania

Przygotowanie:

Dynię umyć, ostrym nożem przeciąć wzdłuż na pół. Łyżką wybrać środek z pestkami, miąższ delikatnie posmarować oliwą z oliwek lub olejem i oprószyć solą, pieprzem i/lub ulubionymi ziołami.

Dynię ułożyć rozcięciem na blasze z wyposażenia piekarnika wyścielonej matą teflonową lub papierem do pieczenia lub ułożyć w naczyniu żaroodpornym, wlać 0,5 szklanki wody na dno i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180oC. W zależności od rozmiaru piec 45-60 min. Dynia jest gotowa kiedy da się lekko wbić łopatkę lub widelec. Upieczoną dynię poszarpać widelcem.

Cebulę pokroić w kostkę, czosnek drobno posiekać. Piersi z kurczaka pokroić w kostkę, oprószyć solą i pieprzem. Na głębokiej patelni rozgrzać odrobinę oliwy z oliwek lub oleju i podsmażyć pokrojone piersi z kurczaka. Dołożyć cebulę i podsmażyć razem aż będzie złocista, dodać czosnek i krótko razem podsmażyć. Dodać pokrojone świeże pomidory lub pomidory z puszki i całość poddusić aż pomidory się rozpadną, nadmiar płynów odparuje i sos się zagęści. Doprawić do smaku solą, pieprzem, bazylią i kolendrą.

Na talerz wyłożyć makaron dyniowy, na wierzch wyłożyć kurczaka z pomidorami, posypać tartym serem i natką pietruszki.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.