Składniki:
- 1 kg łopatki
- sól i pieprz
- 2 ząbki czosnku
- papryka mielona (słodka lub ostra)
- majeranek
- olej rzepakowy do smażenia
- 0,5 szklanki wody
Przygotowanie:
Następnie na dużej patelni rozgrzać dobrze olej, na dużym płomieniu obsmażyć mięso z obydwu stron. Przesmażone mięso włożyć do naczynia wolnowaru.
Na patelnię na której smażyliśmy mięso wlać wodę, zagotować wymywając cały pozostawiony smak, następnie przelać do wolnowaru. Nakryć pokrywę i udusić do miękkości. Dusiłam 1 h na poziomie HIGH, a następnie 8 h na poziomie LOW.
Podawać z ulubionymi dodatkami – pieczywem, ziemniakami, makaronem, ryżem lub kaszą.
Powstały sos można zlać do garnuszka i zagęścić wodą wymieszaną z mąką – 1 łyżkę mąki rozrobić w około 1/4 szklanki wody, dodać do ciepłego sosu spod mięsa, wymieszać i pogotować kilka minut aby sos stracił smak surowej mąki.
Podawać z ulubionymi dodatkami – pieczywem, ziemniakami, makaronem, ryżem lub kaszą.
Danie można przygotować tradycyjnie – postępować identycznie jak w przypadku wolnowaru, ale zamiast do misy wolnowaru przełożyć do naczynia żaroodpornego i piec w piekarniku w temperaturze 180 oC przez około 1,5 h – do momentu aż mięso będzie miękkie.