Łopatka w sosie własnym (z wolnowaru lub tradycyjnie)

Wszystkie moje „…wary” darzę miłością ogromną – szynkowar, szybkowar i wolnowar. Łopatka w plastrach z wolnowaru rozpływała się w ustach a pracy przy tym było niewiele. Całą pracę wykonał wolnowar. Rano wcześnie nastawiłam garnuszek do pracy, a po przyjściu do domu tylko ugotowałam kaszę. Polecam serdecznie :)

Składniki:

  • 1 kg łopatki
  • sól i pieprz
  • 2 ząbki czosnku
  • papryka mielona (słodka lub ostra)
  • majeranek
  • olej rzepakowy do smażenia
  • 0,5 szklanki wody

Przygotowanie:

Oczyszczoną łopatkę pokroić na plastry grubości około 2 cm. Każdy plaster z każdej strony natrzeć czosnkiem przeciśniętym przez praskę, oprószyć solą, pieprzem, papryką mieloną oraz majerankiem. Można schować na noc do lodówki aby mięso przeszło przyprawami.

Następnie na dużej patelni rozgrzać dobrze olej, na dużym płomieniu obsmażyć mięso z obydwu stron. Przesmażone mięso włożyć do naczynia wolnowaru.

Na patelnię na której smażyliśmy mięso wlać wodę, zagotować wymywając cały pozostawiony smak, następnie przelać do wolnowaru. Nakryć pokrywę i udusić do miękkości. Dusiłam 1 h na poziomie HIGH, a następnie 8 h na poziomie LOW.

Podawać z ulubionymi dodatkami – pieczywem, ziemniakami, makaronem, ryżem lub kaszą.

Powstały sos można zlać do garnuszka i zagęścić wodą wymieszaną z mąką – 1 łyżkę mąki rozrobić w około 1/4 szklanki wody, dodać do ciepłego sosu spod mięsa, wymieszać i pogotować kilka minut aby sos stracił smak surowej mąki.

Podawać z ulubionymi dodatkami – pieczywem, ziemniakami, makaronem, ryżem lub kaszą.

Danie można przygotować tradycyjnie – postępować identycznie jak w przypadku wolnowaru, ale zamiast do misy wolnowaru przełożyć do naczynia żaroodpornego i piec w piekarniku w temperaturze 180 oC przez około 1,5 h – do momentu aż mięso będzie miękkie.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *