Brukselka z grilla

Grill w listopadzie? Dlaczego nie :) Zimowa kurtka na plecy i można przy grillu postać. Tym razem oprócz ziemniaczków, filetów drobiowych i tradycyjnej kiełbasy również brukselka. Uwielbiamy brukselkę!

Składniki:

  • 500 g brukselki
  • 2 łyżki oleju rzepakowego lub oliwy z oliwek
  • 2 ząbki czosnku
  • sól i pieprz

Przygotowanie:

Brukselkę umyć, oczyścić z wierzchnich liści, głąb naciąć na krzyż. W garnku zagotować wodę z solą i odrobiną cukru, na wrzątek wrzucić brukselkę i gotować 5 min. Brukselkę odcedzić.

W misce wymieszać olej lub oliwę z czosnkiem przeciśniętym przez praskę, doprawić solą i pieprzem, włożyć brukselkę i dokładnie wymieszać.

Brukselki grillować na dobrze rozgrzanym ruszcie lub patelni grillowej około 12-15 min aż zaczną się rumienić. Ja grilluje na specjalnej patelni do warzyw lub tackach.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.