Grill w listopadzie? Dlaczego nie :) Zimowa kurtka na plecy i można przy grillu postać. Tym razem oprócz ziemniaczków, filetów drobiowych i tradycyjnej kiełbasy również brukselka. Uwielbiamy brukselkę!
Składniki:
- 500 g brukselki
- 2 łyżki oleju rzepakowego lub oliwy z oliwek
- 2 ząbki czosnku
- sól i pieprz
Przygotowanie:
Brukselkę umyć, oczyścić z wierzchnich liści, głąb naciąć na krzyż. W garnku zagotować wodę z solą i odrobiną cukru, na wrzątek wrzucić brukselkę i gotować 5 min. Brukselkę odcedzić.
W misce wymieszać olej lub oliwę z czosnkiem przeciśniętym przez praskę, doprawić solą i pieprzem, włożyć brukselkę i dokładnie wymieszać.
Brukselki grillować na dobrze rozgrzanym ruszcie lub patelni grillowej około 12-15 min aż zaczną się rumienić. Ja grilluje na specjalnej patelni do warzyw lub tackach.
Smacznego!