Ciasto ze śliwkami na kwaśnej śmietanie

Kolejne wilgotne ciasto z udziałem śliwek, lecz nadadzą się każde sezonowe owoce. Dodatek kwaśnej śmietany powoduje iż ciasto nie jest suche i długo utrzymuje świeżość. Robi się bardzo szybko, a jeszcze szybciej znika :) Przepis ze strony Moje Wypieki.

Składniki (forma 29 cm x 25 cm):

  • 200 g masła
  • 125 ml mleka
  • 250 ml kwaśnej śmietany 18%
  • 2 jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2,5 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej
  • 500 g świeżych śliwek (bez pestek, przekrojonych na pół)
Dodatkowo:
  • cukier puder do oprószenia

Przygotowanie:

Śmietana i jajka powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę z proszkiem i sodą przesiać i odłożyć.

Masło z mlekiem umieścić w garnuszku i podgrzać aż masło się rozpuści, zostawić do lekkiego ostygnięcia, ale tak aby ciągle było jeszcze ciepłe.

W misce wymieszać śmietanę z jajkami, dodać cukier i wymieszać. Na końcu dodawać na zmianę przesianą mąkę z proszkiem i sodą oraz rozpuszczone masło z mlekiem na przemian, wymieszać do połączenia składników.

Ciasto wylać do wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą/kaszą manną formy (u mnie 30 cm x 25 cm) i wyrównać szpatułką. Na wierzchu ciasta ułożyć połówki śliwek – rozcięciem ku górze.

Blachę wstawić do piekarnika nagrzanego do 175oC i piec około 40 min do tzw. suchego patyczka.

Po wystudzeniu oprószyć cukrem pudrem.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.