Składniki (forma 29 cm x 25 cm):
- 200 g masła
- 125 ml mleka
- 250 ml kwaśnej śmietany 18%
- 2 jajka
- 3/4 szklanki cukru
- 2,5 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- pół łyżeczki sody oczyszczonej
- 500 g świeżych śliwek (bez pestek, przekrojonych na pół)
- cukier puder do oprószenia
Przygotowanie:
Masło z mlekiem umieścić w garnuszku i podgrzać aż masło się rozpuści, zostawić do lekkiego ostygnięcia, ale tak aby ciągle było jeszcze ciepłe.
W misce wymieszać śmietanę z jajkami, dodać cukier i wymieszać. Na końcu dodawać na zmianę przesianą mąkę z proszkiem i sodą oraz rozpuszczone masło z mlekiem na przemian, wymieszać do połączenia składników.
Ciasto wylać do wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą/kaszą manną formy (u mnie 30 cm x 25 cm) i wyrównać szpatułką. Na wierzchu ciasta ułożyć połówki śliwek – rozcięciem ku górze.
Blachę wstawić do piekarnika nagrzanego do 175oC i piec około 40 min do tzw. suchego patyczka.
Po wystudzeniu oprószyć cukrem pudrem.