Bardzo lubimy podroby i nie wyobrażam sobie rosołu bez ich udziału. Najczęściej zjadamy żołądki prosto z rosołu, tylko ugotowane. Lecz równie często przygotowuję z nich gulasz – wtedy do rosołu dodaję ich więcej a następnie przygotowanie gulaszu zajmuje dosłownie 20 min. Podane z kaszą, ryżem lub ziemniakami i dodatkiem surówki lub buraczków stanowią pyszne i sycące danie. Polecam bardzo!
Składniki:
- 500 g żołądków drobiowych
- 1 cebula
- 2 marchewki
- 2 łyżki oleju
- 2 łyżki masła
- 250 ml śmietany kremówki
- sól i pieprz
- natka pietruszki do podania
Przygotowanie:
Jeśli nie mamy ugotowanych żołądków z rosołu to żołądki oczyścić, umyć, przełożyć do garnka, zalać wodą tak aby były zakryte, dodać listek laurowy, 4 ziarenka pieprzu i dwa ziarenka ziela angielskiego, dodać 2 łyżeczki soli i ugotować do miękkości.
Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce. W szerokim i głębokim rondlu rozgrzać olej i masło, dodać cebulę i podsmażyć aż będzie złota. Do cebuli dodać marchewkę i chwilę razem podsmażyć. Dodać ugotowane i odcedzone żołądki, chwilkę razem przesmażyć. Następnie wlać śmietankę i całość poddusić razem pod przykryciem około 10-15 min, zdjąć pokrywę i odparować sos aż całość się zagęści. Można również zagęścić mąką, ale zawsze preferuję sosy śmietanowe bez zagęszczania. Na końcu doprawić do smaku solą i pieprzem. Podawać z ziemniakami, ryżami, pieczywem lub kaszą i z dodatkiem warzyw.
Smacznego!