Biała kiełbasa II – z przyprawą Turbo Smak An Tradismak

Kolejny przepis na domową białą kiełbasę – tym razem wykorzystałam zestaw od Tradismak do domowej kiełbasy. Był to kompletny zestaw do domowego wyrobu kiełbasy – jelita, przyprawy, nici wędliniarskie. Zazwyczaj sama komponuję zestaw przypraw lecz tym razem skorzystałam z gotowej mieszanki, która znajdowała się w paczce. I się nie zawiodłam, biała wyszła przepyszna :) Podany przepis podaję na 1 kg mięsa, lecz nigdy nie robię z tak małej ilości, od razu robię 4-5 kg kiełbasy – mrożę surową, zapakowaną pakowarką próżniową po 3-4 kiełbasy na porcję. Ważne aby kiełbasę do mrożenia przygotować ze świeżego mięsa. Polecam serdecznie :)

Składniki:

  • 300 g boczku
  • 700 g łopatki
  • 100 g wody
Przyprawy na 1 kg mięsa:
Dodatkowo:

Przygotowanie:

Przygotować jelita: opłukać w zimnej wodzie z soli, następnie zalać zimną wodą i namoczyć przez 30 min.

Boczek i łopatkę pokroić na mniejsze kawałki, takie do zmielenia. Podczas krojenia łopatki odciąć tłuszcz i dołożyć do boczku. Boczek i tłuszcz z łopatki zmielić na sitku 4 mm a łopatkę na sitku 8 mm. Zmielone mięso przełożyć do misy, dodać dokładnie odważone przyprawy i wyrobić, tak aby mięso się rozkleiło – zaczęło kleić się do rąk. Mięso wyrabiam w robocie planetarnym hakiem do drożdżowych ciast. Na samym końcu dodawać stopniowo wodę, aż mięso ją całą wchłonie – w zależności od struktury można dodać odrobinę więcej lub mniej.

Uszykować jelita: zlać wodę, jeszcze raz przepłukać, wg gustu podzielić na mniejsze kawałki – np. o długości 2 m. Przygotować nadziewarkę lub w przypadku maszynki do mięsa tuleję do nadziewania kiełbas – w zależności od konstrukcji Waszej maszynki. U mnie jest to ślimak, sitko szarpak (sitko z 3 dużymi otworami) i tuleja. Tuleję delikatnie posmarować odrobiną smalcu lub oleju aby jelita ładnie się naciągały, na tuleję naciągnąć jelito. Nałożyć mięso do maszynki i przecisnąć troszkę tak aby pozbyć się powietrza i na końcu tulei ukazała się masa mięsna. Zawiązać supełek na końcówce jelita i zacząć nadziewać ściśle kiełbaski. U mnie kiełbaski długości około 10 cm. Można też sobie poradzić samemu – nadziać długi odcinek jelita, wyłączyć maszynkę i następnie poskręcać kiełbaski, końcówkę zawiązać.

Do mrożenia kiełbas nie sparzam, chyba, że zostały przygotowane z odmrożonego mięsa.

Kiełbasę białą parzyć w wodzie o temperaturze 75oC, 10 min na 1 cm średnicy.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *