Karp smażony na maśle klarowanym

Jeśli karp to dla mnie tylko zwyczajny, smażony – ale na maśle. Uwielbiam :) Takiego w najprostszej postaci. Tylko obsmażony na złoto i dopieczony z wiórkami masła w piekarniku tuż przed Wigilią. Polecam serdecznie :)

Składniki:

  • karp
  • sól
  • mąka
  • masło klarowane

Przygotowanie:

Oprawić karpia: oskrobać z łusek, odciąć głowę i płetwy, naciąć brzuch, wyjąć wnętrzności, dokładnie opłukać (w środku i na zewnątrz), osuszyć. Można wyfiletować lub pociąć wraz z ośćmi w dzwonka lub przekroić wzdłuż grzbietu i wtedy pokroić na porcje.

Porcje karpia oprószyć solą, włożyć do miski, przykryć folią i zostawić w lodówce na 12 h. Następnie każdą porcję obtoczyć w mące. Na szerokiej patelni rozgrzać masło klarowane i na gorące masło kłaść karpia – najpierw skórą do dołu, smażyć z obydwu stron po około 5-7 minut.

Karpia zazwyczaj smażę troszkę krócej, po usmażeniu kładę skórą do góry na blachę piekarnikową wyłożoną matą teflonową, obkładam wiórkami masła i tuż przed kolacją wigilijną chwilę dopiekam w piekarniku aż masło się rozpuści a skórka bardziej zarumieni.

Smacznego!

Dodaj komentarz