Kurczak z ciecierzycą w pomidorach, podany z dynią makaronową

Na blogu Bo(ron) Appetit znalazłam świetny przepis na kurczaka z ciecierzycą w pomidorach. Danie pyszne, sycące i bardzo aromatyczne – na styl marokański. Nie miałam w domu marokańskiej przyprawy podawanej w przepisie ale miałam garam masalę, która równie wybornie się tutaj sprawdziła. Pamiętać tylko należy, że garam masalę dodaje się już na końcu, przed podaniem w ostatniej fazie gotowania. Porcja jest spora i naszej rodzinie starczyła na dwa dni. Pierwszego dnia danie podałam z dynią makaronową a kolejnego z kuskusem. Polecam serdecznie :)

Składniki:

Dynia makaronowa:
  • dynia makaronowa
  • oliwa z oliwek lub olej
  • sól i pieprz, ulubione zioła
  • 0,5 szklanki wody
Kurczak z ciecierzycą w pomidorach:
  • 500 g piersi z kurczaka
  • 1 cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 400 g passaty pomidorowej lub puszka pomidorów krojonych
  • 2 szklanki ciecierzycy ugotowanej (miałam gotową, z zalewy)
  • 1/2 szklanki rodzynek
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1/4 łyżeczki cuminu (kminu rzymskiego)
  • 1,5 łyżeczki przyprawy garam masali
  • 3/4 łyżeczki soli
  • oliwa z oliwek
  • posiekana świeża kolendra lub natka pietruszki

Przygotowanie:

Dynię umyć, ostrym nożem przeciąć wzdłuż na pół. Łyżką wybrać środek z pestkami, miąższ delikatnie posmarować oliwą z oliwek lub olejem i oprószyć solą, pieprzem i/lub ulubionymi ziołami. Dynię ułożyć rozcięciem na blasze z wyposażenia piekarnika wyścielonej matą teflonową lub papierem do pieczenia lub ułożyć w naczyniu żaroodpornym, wlać 0,5 szklanki wody na dno i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180oC. W zależności od rozmiaru piec 45-60 min. Dynia jest gotowa kiedy da się lekko wbić łopatkę lub widelec. Upieczoną dynię poszarpać widelcem.

Cebulę pokroić w piórka, czosnek pokroić na cienkie plasterki. Piersi kurczaka oczyścić, opłukać, osuszyć i pokroić w większą kostkę. Przełożyć do miski, dodać sól, cynamon, kurkumę i cumin. Wymieszać wszystko razem.

W szerokim rondlu rozgrzać troszkę oliwy, włożyć cebulę i przysmażyć, dodać czosnek i razem chwilę przysmażyć. Na patelnię dodać mięso kurczaka i obsmażyć na większej mocy palnika. Kurczaka zalać passatą lub pomidorami z puszki, zakryć rondel pokrywką, zmniejszyć moc palnika i poddusić około 10 min. Po tym czasie dodać odcedzoną ciecierzycę oraz rodzynki i poddusić razem jeszcze 10 min. Na samym końcu dodać przyprawę garam masala, wymieszać i zdjąć z palnika.

Na talerz wyłożyć makaron z dyni oraz kurczaka z ciecierzycą w sosie pomidorowym, posypać świeżą kolendrą lub natką pietruszki.

Zamiast dyni makaronowej można podać z kuskusem, również dobrze smakuje.

Smacznego!

Dodaj komentarz