Składniki:
- dynia makaronowa
- oliwa z oliwek lub olej
- sól i pieprz, ulubione zioła
- 0,5 szklanki wody
- 500 g piersi z kurczaka
- 1 cebula
- 4 ząbki czosnku
- 400 g passaty pomidorowej lub puszka pomidorów krojonych
- 2 szklanki ciecierzycy ugotowanej (miałam gotową, z zalewy)
- 1/2 szklanki rodzynek
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1/4 łyżeczki cuminu (kminu rzymskiego)
- 1,5 łyżeczki przyprawy garam masali
- 3/4 łyżeczki soli
- oliwa z oliwek
- posiekana świeża kolendra lub natka pietruszki
Przygotowanie:
Cebulę pokroić w piórka, czosnek pokroić na cienkie plasterki. Piersi kurczaka oczyścić, opłukać, osuszyć i pokroić w większą kostkę. Przełożyć do miski, dodać sól, cynamon, kurkumę i cumin. Wymieszać wszystko razem.
W szerokim rondlu rozgrzać troszkę oliwy, włożyć cebulę i przysmażyć, dodać czosnek i razem chwilę przysmażyć. Na patelnię dodać mięso kurczaka i obsmażyć na większej mocy palnika. Kurczaka zalać passatą lub pomidorami z puszki, zakryć rondel pokrywką, zmniejszyć moc palnika i poddusić około 10 min. Po tym czasie dodać odcedzoną ciecierzycę oraz rodzynki i poddusić razem jeszcze 10 min. Na samym końcu dodać przyprawę garam masala, wymieszać i zdjąć z palnika.
Na talerz wyłożyć makaron z dyni oraz kurczaka z ciecierzycą w sosie pomidorowym, posypać świeżą kolendrą lub natką pietruszki.
Zamiast dyni makaronowej można podać z kuskusem, również dobrze smakuje.