Przepyszna propozycja pieczonej karkówki – na ciepło jako danie obiadowe lub na zimno jako wędlina. Kruchutka, delikatna i bardzo soczysta. W marynacie podane są trzy rodzaje musztardy – lecz z powodzeniem możecie użyć swoich ulubionych lub użyć tylko jednego rodzaju. Za przepis dziękuję Maxellowi, z forum Wędzarniczej Braci wedlinydomowe.pl
Składniki:
- karkówka 2,5 kg
Marynata:
- 4 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka pieprzu czarnego mielonego
- 1/2 łyżeczki imbiru mielonego
- 3 łyżki majeranku
- 5-6 ząbków czosnku przeciśniętych przez praskę
- 1 łyżka musztardy Dijon
- 1 łyżka musztardy francuskiej
- 1 łyżka musztardy sarepskiej
- 1 łyżeczka octu winnego lub jabłkowego
- olej
Do pieczenia:
- 1/2 szklanki wody
- 40 g masła
Przygotowanie:
Wszystkie składniki oprócz oleju umieścić w miseczce i wymieszać, stopniowo dolewać olej mieszając, aż do uzyskania marynaty gęstości gęstej śmietany.
Karkówkę oczyścić, opłukać i wytrzeć do sucha ręcznikiem papierowym. Mięso umieścić w naczyniu np. żaroodpornym z pokrywą i dobrze natrzeć ze wszystkich stron marynatą. Przykryć pokrywę i odstawić do lodówki na 2 doby.
Po czasie marynowania karkówkę podlać 1/2 szkalnki wody i obłożyć wiórkami masła. Wstawić do zimnego piekarnika. Nastawić temperaturę 180oC i od momentu uzyskania tej temperatury w piekarniku liczyć czas pieczenia – 120 minut.
Po pieczeniu powstały sos można zlać do garnuszka, zaprawić odrobiną śmietanki lub mąką wymieszaną z wodą i zagotować.
Smacznego!