Karkówka pieczona w marynacie musztardowej wg Maxella

Przepyszna propozycja pieczonej karkówki – na ciepło jako danie obiadowe lub na zimno jako wędlina. Kruchutka, delikatna i bardzo soczysta. W marynacie podane są trzy rodzaje musztardy – lecz z powodzeniem możecie użyć swoich ulubionych lub użyć tylko jednego rodzaju. Za przepis dziękuję Maxellowi, z forum Wędzarniczej Braci wedlinydomowe.pl

Składniki:

  • karkówka 2,5 kg

Marynata:

  • 4 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka pieprzu czarnego mielonego
  • 1/2 łyżeczki imbiru mielonego
  • 3 łyżki majeranku
  • 5-6 ząbków czosnku przeciśniętych przez praskę
  • 1 łyżka musztardy Dijon
  • 1 łyżka musztardy francuskiej
  • 1 łyżka musztardy sarepskiej
  • 1 łyżeczka octu winnego lub jabłkowego
  • olej

Do pieczenia:

  • 1/2 szklanki wody
  • 40 g masła

Przygotowanie:

Wszystkie składniki oprócz oleju umieścić w miseczce i wymieszać, stopniowo dolewać olej mieszając, aż do uzyskania marynaty gęstości gęstej śmietany.

Karkówkę oczyścić, opłukać i wytrzeć do sucha ręcznikiem papierowym. Mięso umieścić w naczyniu np. żaroodpornym z pokrywą i dobrze natrzeć ze wszystkich stron marynatą. Przykryć pokrywę i odstawić do lodówki na 2 doby.

Po czasie marynowania karkówkę podlać 1/2 szkalnki wody i obłożyć wiórkami masła. Wstawić do zimnego piekarnika. Nastawić temperaturę 180oC i od momentu uzyskania tej temperatury w piekarniku liczyć czas pieczenia – 120 minut.

Po pieczeniu powstały sos można zlać do garnuszka, zaprawić odrobiną śmietanki lub mąką wymieszaną z wodą i zagotować.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.