Domowe nachos

Nachos – pieczona lub smażona przekąska kuchni meksykańskiej, którą można chrupać niczym chipsy z dodatkiem różnych sosów lub jako dodatek do zup, na przykład meksykańskiej. Przygotowanie jej nie zajmuje wiele czasu, jest to bardzo prosty sposób na domowe nachos. Można je usmażyć w głębokim oleju lub wybrać wersję pieczoną, na zdjęciach nachos pieczone. Jedne bez przypraw, a drugie z ostrą papryczką. Przepis pochodzi z ulotki Tupperware.

Składniki:

  • 120 g mąki pszennej
  • 120 g mąki kukurydzianej
  • 120 ml ciepłej wody
  • 45 ml oliwy z oliwek
  • płaska łyżeczka soli
Dodatkowo:
  • przyprawy do posypania: chilli, kolendra, co kto lubi

Przygotowanie:

    Ze składników zagnieść ciasto, owinąć w folię i odstawić aby odpoczęło przynajmniej 15 minut. Po tym czasie ciasto wałkować na grubość 1-2 mm, wycinać trójkąty i albo usmażyć na głębokim tłuszczu lub upiec w piekarniku. Ja wybrałam wersję pieczoną. Piekłam w piekarniku nagrzanym do 180oC, około 13 min.

    Jeśli chcemy nachos z przyprawami to rozwałkowany płat ciasta posypać przyprawą i jeszcze raz przejechać wałkiem, aby przyprawy przykleiły się do ciasta. Następnie postąpić jak wyżej.

    Smacznego!

    Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.