Składniki:
- 100 g kaszy bulgur (1/2 szkalnki) + 1 szklanka wody (przy średniej wielkości kaszy)
- oliwa z oliwek
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1/4 papryki czerwonej
- 1/4 papryki żółtej
- 1 pomidor
- 1/3 puszki czerwonej fasoli
- sól, pieprz
- 1/4 łyżeczki oregano
- 1/4 łyżeczki bazylii suszonej
- 2 łyżki przecieru pomidorowego/passaty
- 1/3 szklanki wody
- listki bazylii do podania
Przygotowanie:
Przy grubej wielkości kaszy – porcja kaszy + 2,5 porcji wody. Gotujemy 12 min. Reszta jak przy średniej wielkości.
Gdy kasza się gotuje, przygotować warzywa. Cebulę pokroić w drobną kostkę, czosnek przecisnąć przez praskę, pomidora i paprykę pokroić w kostkę. Fasolę czerwoną opłukać pod bieżącą wodą i odcedzić.
Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek, dodać pokrojoną cebulkę i zezłocić. Pod koniec dodać czosnek, chwilkę przesmażyć, dodać paprykę – smażyć 2-3 minuty, dołożyć pomidora i chwilę poddusić. Następnie dodać passatę pomidorową, podlać wodą, wsypać suszone oregano i bazylię, nakryć pokrywką i poddusić kilka minut. Do przygotowanych warzyw dodać ugotowaną kaszę, fasolę czerwoną, przemieszać i chwilkę razem podgrzać. Doprawić do smaku pieprzem i solą, posypać pociętymi świeżymi listkami bazylii.